Äripäev • 9. november 2016 kell 13:00

Steen Jakobsen USA valimistest: praegu juhtuv on vaheetapp

Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.  Foto: Saxo Bank

Üleöö valiti maailma kõige kõrgemasse poliitilisse ametisse uus mees – Donald Trumpist saab järgmine USA president, kommenteeris Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.

Tema sõnul otsustati muutuse kasuks. „Sellel muutusel on vähe tegemist Trumpi või tema vastase Clintoniga, aga väga palju surve all oleva sotsiaalse struktuuriga,“ ütles Jakobsen. „Olulist rolli mängib siin pärast 1989ndat sündinute põlvkond, kes on jõudnud otsustajate ikka, kuid elanud vaid globaliseerumise ja rahvusvahelise kaubavahetuse ajastul. Täna võitlevad nemad kaubandusvastaste ja globaliseerumisvastaste agendadega, mida neil valimistel esindas vaid Trump.“

Jakobsen ei arva, et peaksime muretsema Trumpi kui poliitilise liidri uue formaadi pärast, kuid peame mõistma fakti, et elus tuleb liikuda ka loodetust vastupidises suunas – selleks, et tunda, tajuda, maitsta ja puudutada seda, mida me ei vaja, ning mõista seejärel, mida me tõeliselt vajame.

„Praegu juhtuv on tõenäoliselt vaheetapp, paus enne järgmiste tegevussuundadega alustamist. Ootan vahevalimisi kahe aasta pärast, mil seatakse juba korralikumaid suundi globaliseerumisele ja kaubandusele – lõpuks just see muudab ühiskonna paremaks,“ ütles Jakobsen.

Hetkel kuum