Hinnatõus oli viimase kolme aasta kiireim

Mullu detsembri hinnatõusust suurem hinnatõus oli viimati 2013. aasta augustis.  Foto: PantherMedia/Scanpix
Äripäev • 6. jaanuar 2017 kell 6:04

Tarbijahinnaindeksi muutus oli detsembris võrreldes novembriga 0,4% ja võrreldes 2015. aasta detsembriga 2,2%, teatab statistikaamet. Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus eelmise aasta sama kuuga võrreldes üle 2,2% 2013. aasta augustis, mil muutus oli 2,9%.

Kaubad olid 2015. aasta detsembriga võrreldes 2,3% ja teenused 2,0% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on 2015. aasta detsembriga võrreldes tõusnud 5,5% ja mittereguleeritavad hinnad 1,4%.

Aasta varasema detsembriga võrreldes mõjutas lõppenud detsembris tarbijahinnaindeksit enim mootorikütuse hinnatõus. Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 16,7% ja bensiin 16,1% kallim. Suuremat mõju indeksile avaldas veel toidu 2,1% ning alkohoolsete jookide (5,5%) ja tubaka (8,5%) kallinemine. 2015. aasta detsembriga võrreldes olid piim, piimatooted ja munad 2,8%, köögivili 4,6% ning kala ja kalatooted 8,7% kallimad. Toidukaupadest on enim kallinenud töödeldud puuvili (28%), suhkur (27%) ja värske kala (23%).

Novembriga võrreldes oli detsembris tarbijahinnaindeksi suurimaks mõjutajaks mootorikütuse hinnatõus. Bensiin kallines kuuga 5% ning diislikütus 5,6%. Suuremat mõju indeksile avaldas veel toidu 1,3% kallinemine, millest põhiosa andsid 9% kallinenud köögivili ning 2,2% kallinenud piim, piimatooted ja munad.

Tarbijahinnaindeksi aastamuutust mõjutasid enim soojusenergia ja alkohol

Aasta kokkuvõttes tõusis tarbijahinnaindeks 2015. aasta keskmisega võrreldes 0,1%.

Aastamuutuse suurimaks mõjutajaks olid alkohoolsed joogid ja tubakas. Sealjuures kallinesid alkohoolsed joogid 6,7% ja tubakatooted 5,5%. Suuremat mõju aastamuutusele avaldasid veel elekter, soojusenergia ja küte, kus soojusenergia odavnes 9,1% ja torugaas 20,1%, kodudesse jõudnud elekter kallines 2%. Hoolimata aastalõpu hinnatõusust jäi mootorikütus aasta keskmisi võrreldes 4% odavamaks kui 2015. aastal.

Mullu kallinesid toidukaupadest enim ehk 21% töödeldud puuvili ja suhkur ning odavnesid väherasvane piim (10%) ning värske köögivili (7%).

Hetkel kuum