Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Skandaalne ärimees loob Eestis digiraha

    Tallinna südames lükatakse käima järjekordset üleilmset hullutavat digiraha äri, mille kontseptsiooni üllatuslik autor on Norras põhja kõrbenud ja nime vahetanud endine võrkturunduse ärimees ja maksupettur. Tuure koguva äri omanik on aga Eesti-Norra kaubanduskoja auesimees, kinnisvaraettevõtja ning heategevusfondi Aitan Lapsi juht Paal Juul Aschjem.

    „Meid ei ole siin. Me oleme hõivatud,“ kostub digiraha käivitajate kontoris nurga tagant, kui oleme sinna ette hoiatamata saabunud, kaasas kaamera ja mikrofon, ning küsinud Jim Aleksander Andersoni (endise nimega Jim Wolden) – skandaalse minevikuga Norra ärimeest. Põhjus, miks Andersoni sedasi üllatasime, peitub selles, et Eestis registreeritud noorukesest digiraha ettevõttest on Andersonile kuuluvasse firmasse voolanud kümneid tuhandeid eurosid, samas kui tema isikust pole digiraha avalikes tutvustustes üldse juttu. Tekib mulje, et Andersoni varjatakse tema halva maine pärast. Anderson soostus meiega hiljem siiski kohtuma, tingimusel, et teda ei pildistata. Kohtumisel ettevõtte Metro Plaza kontoris osales ka Aschjem.
    Kõnealuse digirahaäri puhul pole tähelepanuväärsed mitte ainult sellega seotud isikud. Häirekella lööb asjaolu, et kuigi iga soovija saab juba mõnda aega osta mõnesaja kuni mõne tuhande euroseid „pakette“, et teenida võrkturunduse ja digitaalse raha võimaliku edu pealt, siis ärimudeli sõnastus ja isegi täpne olemus on veel segased. Näiteks on segane, milliste ettevõtete väärtusega kavatsetakse digiraha tagada, kuigi ettevõtte kodulehel reklaamitakse, et see on tagatud „reaalse väärtusega“. Ettevõttel pole veel ka ühtegi tegevusluba, kuid juba reklaamitakse tulevikutegevusi, mis seda nõuavad – näiteks globaalset digitaalset turgu, kus saab uue digirahaga osta mida tahes.
    Kuid mis salapärasest digirahast me räägime? Äri nimi on Ultimate Business World, lühidalt UBW, mida haldava Eesti ettevõtte Manhattan Securities OÜ kontodele on seni peamiselt eestlastest ja norrakatest kasutajad raha kandnud kokku kümneid ja kümneid tuhandeid eurosid, ostes „pakette“. Iga pakett sisaldab õigust reklaamida teatud aja jooksul oma tooteid või teenuseid, kas või automüügikuulutust, digitaalsel turul. Turg ise on aga alles käivitamisel. Samuti kaasneb paketiga boonusena teatud hulk UBW coine, mille eest nimetatud turul peaks hakkama kauplemine toimuma. Äri osa on ka võrkturundus ehk pakettide müümine järgmistele kasutajatele, millega on võimalik teenida komisjonitasu.

    Kui selgus, et Äripäeva uuritava UBW äri seosed viivad värvikate norrakateni, tegime ettepaneku koostööks Norra ajakirjanikule Rune Ytrebergile Norra majanduslehest Dagens Næringsliv. Samal teemal ilmus täna artikkel ka seal.

    Varju hoidev norrakas: olen vaid nõustaja
    Eestis on UBW äriks asutatud ettevõte Manhattan Securities OÜ, mis kuulub Paal Juul Aschjemile ja mille juhatuses on koos temaga norrakas Johannes Solstad.
    Kui Äripäevale sai teatavaks, et Manhattan Securities on teinud kümnetes tuhandetes eurodes väljamakseid skandaalse Andersoni ettevõttele ning viimaselt aru pärisime, selgitas Anderson, et tema saab kokkuleppe järgi tasu äri kontseptsiooniga aitamise eest, kuid tema pole äri omanik ega muul moel äriga seotud. „Minuga võttis ühendust Johannes Solstad, kes küsis nõu ja ka abi investorite leidmisel oma äriplaanile. Tutvustasin Johannest Paalile, keda tunnen mõned aastad. Istusime koos maha Solstadi kontseptsiooniga ja muutsime selle selliseks, milline nüüd UBW on. Sõlmisime kokkuleppe tasu osas minule – tarkvara ja nõustamise eest,“ rääkis Anderson. „See on kõik. Ma ei tahtnud osalust, sest mul pole mingit soovi tegeleda võrkturunduse äriga. Aitasin neid kui sõpru.“ Tasu, mille Anderson enda sõnul kokku saab, on umbes 300 000 eurot. Ta toonitab, et seda koos algse tarkvara ja kõigi kuludega.
    Kohtumine Andersoniga algas sellega, et ta püüdis saada ajakirjaniku allkirja paberile, mis ütleb, et tema sõnu ei kasutata väljaspool konteksti. Allkiri jäi andmata, kuid Anderson oli siiski nõus vestlust jätkama. Muu hulgas rääkis ta, et tema maine on Norras rikkunud meedia.
    Anderson nentis, et ta tõepoolest asutas omal ajal skandaalse Norra võrkturundusäri The 5 Percent Community ehk T5PC, mis pankrotistus ja mille tõttu kaotasid norralastest investorid kokku suurusjärgus miljard Norra krooni (113 miljonit eurot), kuid toonitas, et teda ei ole selle äri tõttu milleski süüdi mõistetud. Anderson kuulus küll nende üksikute hulka, kes äris raha ei kaotanud, kuid ta väidab kindlameelselt, et pettusega tema ei tegelenud, vaid väljus lihtsalt enda asutatud ärist edukalt, olles äri asutanud ja uuele juhtkonnale üle andnud – umbes pool aastat pärast asutamist. Olgu öeldud, et mõned T5PC ninamehed mõisteti Norras siiski vangi, näiteks äri tegevjuht. Anderson distantseerib end neist, kes kuritegudes süüdi mõisteti, kuigi Norra meedias on teda tituleeritud üheks omaaegse skeemi võtmeisikuks.
    Pärast T5PC skandaali lahvatamist Norras kolis Anderson Hispaaniasse Marbellasse. Praegu elab ta enda sõnul mitmel pool, kuid Hispaanias pole mitu aastat käinud. „Ma tulen ja lähen,“ ütleb ta enda kohta, loetledes lisaks Eestile Suurbritannia, Prantsusmaa ja Dubai. Anderson nimetab end nõustajaks erinevates projektides, ka Eestis. Täpsemaks pole ta nõus minema, kuid annab mõista, et tema tegemistest Eestis kuuleme veel.
    Lisaks T5PC afäärile on Andersonil minevikus olnud rohkem kui korra pahandusi maksuametiga. Ta on kahel korral Norras maksukuritegude eest lühikest aega vangis istunud.
    Aschjem, kes viibis ajakirjaniku ja Andersoni kohtumisel, ütles, et tema lähtub põhimõttest, et igaühel peab olema võimalik pärast oma karistuse kandmist edasi elada. Andersoni kirju minevik ei ole tema jaoks probleem. Küsimusele, kes vastutab, kui UBW coiniga midagi valesti läheb ja inimesed raha kaotavad, vastas Aschjem, et tema. Samuti ütles Aschjem, et kogu äri käivitamiseks vajalik kapital tuleb temalt.  
    Segadused UBW koduleheküljel olevate lubadustega kirjutab Aschjem alustava äri arvele. Tema ja Anderson on mõlemad seda meelt, et äri muutubki jooksvalt, nii ka tema kohta käivad materjalid. Küsimuse peale, kas UBW coin pole asjaolusid arvestades mitte väga riskantne investeering, küsis Aschjem vastu, aga mis üldse riskivaba on. Ta toonitas, et tegeletakse ärimudeli ja selle kirjelduste täpsustamisega ja edaspidi juba litsentside taotlemisega, juhul kui neid tarvis on. „Meile teadaolevalt ei pea meil hetkel ühtegi litsentsi olema,“ sõnasid mehed. Tulevikuga tegeletakse.
    Salajane memo: on viiteid püramiidskeemile
    Üks Eestis tegutsev advokaadibüroo koostas mullu novembris eelanalüüsi UBW platvormi kaudu pakutavatele teenustele ning see analüüs viitab mitmetele püramiidskeemi tunnustele.
    Analüüsi tellija oli Paal Juul Aschjemile kuuluv Manhattan Securities OÜ. Advokaadibüroo toonitas oma ingliskeelse analüüsi juures, et tegemist on konfidentsiaalse ja ainult kliendile ettevõttesiseseks kasutamiseks mõeldud analüüsiga, samuti et analüüs tugineb üksnes sellele infole, mis tellija ise esitas, s.o ettevõtte kodulehe tekstid. Memo on Äripäeva käsutuses ja avaldame osa selle sisust, kuivõrd sajad inimesed, sh eestlased, on juba UBWle oma raha usaldanud.
    Manhattan Securities palus advokaatidelt vastust, kas mõni osa nende ärimudelist võib osutuda keelatuks Ponzi/püramiidskeemi regulatsiooni tõttu Eestis.
    Advokaatide hinnang oli, et veebilehe avaliku, s.o kõigile nähtava osa põhjal ei teenita kasumit eelkõige uute liitunute värbamiselt, seega pigem ei ole tegemist keelatud püramiidskeemiga. Hinnang muutus aga registreeritud kasutajale nähtava info puhul.
    Nimelt oli memo koostamise ajal UBW registreeritud kasutajatele näha näiteks järgnev info: „See on süsteem, mis toob kasu kõigile, isegi kui nad ei panusta sellesse palju, kuniks nad soovitavad süsteemi kolmele sõbrale, kes teevad sama edasi, lubamata seejuures miljoneid järgmisel kuul.“
    Ja veel: „Kõigest 60 euro panustamine ja kolme samamoodi toimiva inimese toomine üha tõstavad sinu taset ja toovad üha igakuiseid boonuseid. Ainuüksi sellega teenid tuhaneid eurosid kuus, kuid see võtab aega 2-3-4 kuud.“ 
    Advokaadibüroo hinnangus seisab, et tsiteeritud info põhjal võib klient kasu saada mitte reaalse teenuse kasutamisest, vaid ainuüksi uute liitujate värbamisest. See osa ärimudelist on aga väga sarnane Ponzi skeemile ja seega tarbijakaitseseadusega keelatud.
    Lisaks püramiidskeemi küsimusele palus Manhattan Securities advokaatidelt hinnangut, kas nende tegevus liigitub selliseks, et tarvis on mõnda litsentsi ning kas nende tegevuse mingi osa liigitub hasartmänguks, mis vajab litsentsi.
    UBW plaanid on suurejoonelised, kuid nende elluviimist näitab vaid aeg.Foto: UBW
    Advokaadid: vältige sõna „pank“
    Advokaatide hinnang oli, et erinevate litsentside vajadus sõltub sellest, milline on e-müntide kasutamise võimalus ehk ulatus. Näiteks, kui e-müntidega saavad tehinguid teha ainult piiratud osapooled ehk ka  toote või teenuse UBW coinide eest müüja peab omama lepingut UBWga, siis pole UBWl makseasutuse litsentsi tarvis. Kui aga UBW coinide eest saab midagi osta ükskõik kellelt, on UBW näol tegemist makseasutusega, mis vajab litsentsi. Lõpliku hinnangu andmiseks litsentsi(de) vajaduse osas on tarvis põhjalikumat ärimudeli analüüsi, märkisid advokaadid.
    Mis puudutab hasartmängu küsimust, siis UBW registreeritud kasutajatele oli mõeldud virtuaalne kauplemiskeskkond, mida nimetati „mänguks“ ja mis advokaatide hinnangul liigitunuks hasartmänguks ja vajanuks vastavat litsentsi. Mäng kujutas endast kauplemiskeskkonda, kus UBW bitzidega panuseid tehes ehk kaubeldes saanuks neid kas juurde teenida või kaotada, vastavalt UBW valuuta väärtuse muutusele. UBW bitzidega mängus kauplemiseks tulnuks UBW bitze osta reaalse raha eest ja minimaalne panus olnuks 100 eurot.
    Eraldi tõid advokaadid välja, et kui analüüsi tellija ehk Manhattan Securities kavatseb hakata pakkuma pangandusteenuseid, on tarvis finantsinspektsiooni (FI) tegevusluba. Selle hoiatuse tõid advokaadid sisse, kuna UBW kodulehel oli viiteid virtuaalsetele pangateenustele. Advokaadid soovitasid tungivalt vältida kõigis tekstides sõnatüve „pank“, et ei tekiks probleeme FIga. Nad tõid välja, et Pocopay’l on probleeme FIga, kuna nad on oma kodulehel ja reklaamides kasutanud sõna „pank“. Tõepoolest, FI trahvis Indrek Neivelti juhitavat Pocopay’d hiljuti reklaamiseaduse rikkumise eest.
     
     Frøystein Bakke
    Bakke on norrakas, kes sotsiaalmeedia andmeil elab Londonis. Ta on juhtinud krüptoraha ettevõtte Crypto888 emafirmat Senet Holding. Crypto888t peetakse pettuseks ja püramiidskeemiks ning internet on vastavaid hoiatusi täis.
    Kui vaadata Crypto888 Twitteri kontot, siis seal on viimane säuts kuupäevaga 22. juuli 2016, mis ütleb: „FREDDY IS READY!!! ARE YOU???“ (Freddy on valmis! Kas ka sina? – toim). Pärast seda valitseb kontol haudvaikus, ei ühtki tviiti enam. Pärast Crypto888 varjusurma tekkis tema järeltulija Octa Partners ja veel hiljem Nano Club. Kõiki kolme peetakse „ühe pere lasteks“ ja Nano Club hullutab praegugi inimesi, sh eestlasi.
    Bakke on enda kohta avaldanud, et juhib oma investeerimisettevõtet Star Securities, millel on ettevõtte napi kodulehe andmeil ambitsioonid mitmel maal. Sotsiaalmeedias jagab mees rahvaga oma uhket elustiili, fotosid jagub eralennuki pardalt jahi tüürimiseni.
    UBW koduleht reklaamib Bakket „maailma mehena“ ja tõstab esile tema töökogemust suurtes finantskontsernides. Bakkel on väidetavalt paarikümne aastane töökogemus börsimaaklerina Oslos.
     Ultimate Business World (UBW)
    UBW ühendab äri omaniku Paal Juul Aschjemi sõnul digitaalse UBW coini ja võrkturunduse. Digitaalse valuutaga soovitakse UBW kodulehe andmeil jõuda maailma TOP 10 valuuta sekka.
    UBW coin on tagatud reaalse väärtusega, väidab UBW koduleht. „UBW coin on tagatud nende eksisteerivate ja uute ettevõtete väärtusega, mis moodustavad osa meie ettevõtte portfellist,“ teatatakse. Praegu selles portfellis aga ettevõtteid pole ja Aschjemi sõnul saab esimene ettevõte seal olema see sama UBW digitaalne turg (Global Marketplace), kus tulevikus peaks saama UBW coinide eest kauplema hakata.
     Manhattan Securities OÜ
    Eestis 2015. aasta augustis asutatud ettevõte, mis omab UBW äri. Ettevõtte juhatuse liikmed on Paal Juul Aschjem ja Johannes Solstad, kes Aschjemi väitel on ka äri omanikud.  
     Paal Juul Aschjem
    Norrakas Paal Juul Aschjem (71) on u paarikümne Eesti firmaga seotud ettevõtja, kes on peamiselt tegelenud kinnisvaraäriga. Ta on tegutsenud paljude äride Eestisse toomisel põhimõttel „minu poolt sidemed, teie poolt raha“.
    Aschjem on ühiskondlikult aktiivne. Ta on heategevusfondi Aitan Lapsi juht. Viimast, heategevuslikku tegevust, reklaamib Aschjem muide ka oma UBW promovideos. Ta on ka Eesti Ettevõtlike Noorte Koja (JCI) senaator – see ametinimetus on tunnustus tegevuse eest organisatsioonis.
    Aschjem tuli Baltikumi 1992. Aastal, taskus 10 000 Norra krooni. Ta on töötanud ja äri ajanud nii Lätis, Leedus kui ka Eestis. Näiteks 1990ndate lõpus juhtis Paal Norra postimüügiäri Select Baltikumis. 2000. aastal vedas Aschjem Tallinnas Mustamäele Magistrali kaubanduskeskuse rajamist.
    Eestis kogus Aschjem aga enim tuntust ühe kinnisvaratehinguga Tallinna linnaga. Nimelt soetas Tallinna linn Edgar Savisaare juhtimisel 2006. aastal Aschjemi ja mitmete tuntud Eesti ärimeeste käest vanalinnas Harju tänaval kuus sõjaaegsete varemetega maatükki ja maksis nende eest 150 miljonit krooni. Maatükkidele rajas linn haljasala. Tehingut uuris selle väidetavalt turuhinnast oluliselt kõrgema maksumuse tõttu ka kaitsepolitsei, kuid kuritegu ei tuvastanud. 
     Johannes Solstad
    Norrakas, kelle kohta leidub vähe infot, kuid kes on kauaaegne tuttav käesoleva äri kontseptsiooni autori – Jim Aleksander Andersoniga. Solstad palus Andersoni appi UBW kontseptsiooni looma.
    Anderson on Norra meediale rääkinud, et tunneb Solstadi aastaid. Üks meeste kokkupuutekohti, mis avalikuks sai, on Suurbritannias registreeritud ettevõte Manhattan Securities (pange tähele, et sama nime kannab ka käesoleva skeemi keskmes olev Eesti firma), mille vahendusel püüti Norras aastaid tagasi osta uhke villa kolm korda turuhinnast soodsamalt, kuid ebaõnnestunult. Siis kirjutas Norra meedia, et Anderson oli ettevõtte peidus võtmetegelane, samas kui Solstad figureeris juhtkonnas nimeliselt.
     Jim Aleksander Anderson (endine Jim Wolden)
    Andersoni omanduses olev osaühing Monaco Investment Fund sai möödunud aasta lõpus paari kuuga Manhattan Securities OÜlt makseid suurusjärgus 50 000 eurot. Anderson ütles Äripäevale, et saab tasu tarkvara ja nõustamise eest, kokku u 300 000 eurot.
    Andersoni maine Norras pole kiita. Tal oli pahandusi juba enne seda, kui lahvatas skandaal tema asutatud võrkturundusäriga, kus norrakad meeletult raha kaotasid.
    Andersoni karjäär algas ööklubi omanikuna. Inimesed maksid klubi liikmeks saamise eest ja teenisid uutelt liikmetelt. Klubiäri ja veel mitu tema järgmist sarnase stiiliga äri läksid põhja.
    2000. aastal asutas Anderson Norra võrkturundusettevõtte The 5 Percent Community ehk T5PC. Andersoni kui asutaja nimi (toona Wolden) hoiti Norra meedia andmeil salajas tema hämara maine tõttu. Nimelt oli Anderson eelnevalt süüdi mõistetud maksukuriteos.
    Mõne aasta jooksul investeeris T5PCsse 50 000 norrakat, teadmata, et nende omandatav osalus osutub lõpuks väärtusetuks ja teenivad vaid äri käimatõmbajad. Skeemi investorid kaotasid Norra meedia andmeil kokku suurusjärgus miljard Norra krooni (NOK) ja tegemist oli ühe suurema majanduspettusega Norra ajaloos. Samal ajal kui kümned tuhanded kliendid kaotasid raha, Anderson oma vara ei kaotanud. Enda sõnul väljus ta ärist, kui oli selle uuele juhtkonnale üle andnud ehk umbes pool aastat pärast asutamist.
    Pärast T5PC skeemi kokkukukkumist kolis Anderson Hispaaniasse Marbellasse. Dagbladeti ajakirjanikud tabasid ta 2006. aastal Marbella golfiklubist. Mees tegutses seal enda sõnul kinnisvaramaaklerina. Norra registrites on Andersoni postiaadress endiselt Marbellas, kuid ta ütles Äripäevale nüüd, et pole Hispaanias mitu aastat käinud.
    T5PC tõttu oli Anderson küll uurimise all, kuid üheski kuriteos teda süüdi ei mõistetud. Samas mõisteti Anderson 2005. aastal süüdi maksukuriteos, nii nagu ka 1990ndate lõpus.
    2006. aastal kuulutati välja Andersoni eraisiku pankrot ja tema võlad ulatusid mitmekümne miljoni NOKini.
    2010. aastal hülgas Anderson oma endise perenime Wolden, millega ta Norras kurikuulus on.
    5 tähelepanekut UBW promojutu kohta
    Advokaadibüroo Lextal advokaat Rauno Kinkar, kes on muu hulgas süüvinud erinevate digitaalsete valuutade skeemidesse, toob välja viis tähelepanekut UBW avalikul koduleheküljel esitatud väidete kohta.
    1.
    Kodulehekülje pinnalt näib, et Manhattan Securities OÜ põhitegevus on alternatiivsete maksevahendite teenuse pakkumine (UBW coin). Vastavalt rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadusele peab alternatiivsete maksevahendite teenuse osutajal olema tegevusluba. „Pakkumiseks“ seaduse mõttes loetakse ka alternatiivsete maksevahendite vahendamist.
    Manhattan Securities OÜ koduleheküljelt nähtub, et ühingul ei ole alternatiivsete maksevahendite teenuse pakkumiseks vajalikku tegevusluba.
    2.
    Manhattan Securities OÜ loodud virtuaalne valuuta ei ole „krüptoraha“ ning seda ei „kaevandata“ – see asjaolu on koduleheküljel justkui auasjana välja toodud. Tegemist on seega tsentraliseeritud valuutaga. 
    UBW coinil puuduvad krüptorahale omased detsentraliseeritud ja krüptograafilised tagatised, mida pakub blockchaini tehnoloogia.
    Tsentraliseeritud valuutade puhul moodustatakse suur ja arhailine andmebaas (nt Exceli tabel) kuhu kantakse kõik valuutaühikud ning nende omanikud. Innovaatilisusest on asi kaugel.
    3.
    Tsentraliseeritud valuuta on üldjuhul ühel või teisel moel tagatud – vähemasti see on eeldus. Klassikalise riikliku raha (mis on tsentraliseeritud valuuta levinuim vorm) puhul on raha väärtus tagatud kas kulla või riikliku garantiiga.
    Kodulehekülje järgi saab UBW coini väärtus olema tagatud Manhattan Securities OÜ investeerimisportfelli väärtusega. Seega on UBW coini väärtus otseses seoses tehtavate investeeringute tootlikkuse ja kasumlikkusega. Kui Manhattan Securities OÜ juhatuse poolt tehtavad investeeringud ei osutu pikaajaliselt kasumlikuks, siis on UBW coinid küsitava väärtusega.
    Kas ei oleks mõistlikum investeerijal otse aktsiaid või ühingu osasid osta – milleks see vaheaste?
    4.
    Koduleheküljelt nähtub, et UBW coine ei saa osta. Samas on märgitud, et UBW coinidel saab tuginema rahvusvaheline digitaalne turg, kus on võimalik vahetada UBW coine kaupade ja teenuste vastu. Need kaks väidet on minu tagasihoidlikul hinnangul vastuolulised.
    5.
    Äriregistrist nähtub, et Manhattan Securities OÜ on asutatud ilma sissemakseta 2015. aastal ning ühing ei ole veel esitanud majandusaasta aruandeid – selliselt ei ole võimalik hinnata ühingu varalist seisundit.
    Aschjem: tahame eristuda valdkonna halvast mainest
    UBW üks omanikest ja kõneisik Paal Juul Aschjem räägib, et UBW ehitab üles rahvusvahelist digitaalset valuutat ja võrkturunduse ettevõtet „legitiimsel ja ausal moel“.
    Käesolev intervjuu toimus e-posti teel, kuna mitu katset Aschjemiga kohtuda ebaõnnestusid. Pange tähele, et antud intervjuus pole juttu Jim Aleksander Andersonist, sest tahtsime viimase kohta silmast silma aru pärida ja Aschjem ise temast juttu ei teinud.
    Millises faasis on UBW äri ja millistes riikides olete aktiivsed?
    UBW on alustav ettevõte. Me alustasime unistuse ja missiooniga ehitada üles digitaalne valuuta, mis on tagatud reaalse väärtusega. Oleme arendanud oma IT-platvormi. Meil on olnud raskusi õige arendaja leidmisega, algne tarkvara arendamise meeskond vedas meid alt ja selle tulemusel oli meil raskusi oma teenuste osutamisega – me ei suutnud pakkuda lubatud funktsionaalsust. Igatahes, alates mullu viimasest kvartalist oleme töötanud koos uute arendajatega, kes asuvad Ukrainas. Nad on üles ehitanud kvaliteetse äriklassi tarkvarasüsteemi, mis on nüüd meie kasutajatele kättesaadav. Lõpetame viimaseid funktsioone ja eeldame, et meie globaalne digitaalne turg (Global Marketplace – toim) on peagi online.
    Alles veebruarist alates saame öelda, et oleme oma IT-arendusega tagasi reel.
    Meil on kasutajaid 188 riigist.
    Kui palju kliente UBWl on ja keda te kliendiks peate, kas kõigi registreeritud kasutajaid või ainult neid, kes on ka rahaliselt panustanud?
    Meil on palju registreerunuid. Enamik neist on lihtsalt registreerunud, et tutvuda meie teenustega. Meie peamised teenused on endiselt arendamisel IT-meeskonna poolt, seega me alles alustame. Maksvaid kliente on meil mõnisada.
    Paal Juul Aschjem kümmekond aastat tagasi Äripäevale intervjuud andmas. Nii nagu Jim Aleksander Anderson, ei soovinud ka tema end praegu pildistada lasta.Foto: Raul Mee
    Miks nõuab registreerumise ankeet „soovitaja e-posti aadressi“?
    Meie online-süsteem on selline, et võimaldab kasutajatel pidada järge nende kasutajate üle, kelle nemad on meie juurde toonud. See on selleks, et me saaksime planeerida ja jälgida turundust ning müüki.
    Milline on Teie roll selles äris: vastutusala, igapäevased ülesanded jm?
    See äri on endiselt alustamise faasis. Meil on meeskond noori, kes juhivad äri ja tegevusi. Mina olen investor ja hoian äri üldisel arengul silma peal.
    Milline on Eesti ettevõtte Manhattan Securities OÜ roll UBW äris ja kas selle äriga on seotud veel ettevõtteid?
    Manhattan Securities ongi ettevõte, mis on UBW taga. Novembris otsustasime ühineda teise ettevõttega. Tagantjärele öeldes oli see vale otsus, aga tegime selle parimas usus tol hetkel. Küll aga saime me tollest grupist endale Froystein Bakke (UBW värvikas norralasest tegevjuht – toim) ja see on positiivne. Jaanuaris ostsime täieliku kontrolli tagasi Eestisse – Manhattan Securities OÜ alla.
    UBWd tutvustavas videos ütlete, et Teiega võeti ühendust „mõne inimese poolt“, kes on UBW taga. Millal see toimus ja kes Teiega ühendust võtsid? Kas tundsite neid inimesi varem?
    Johannes Solstad ja tema kontaktisikud (his network – toim).
    Kes on UBW äri tegelikud kasusaajad? Ma eeldan, et see pole Teie üksi, kuigi olete Manhattan Securities OÜ ainuosanik?
    Mina ja Johannes Solstad.
    Kes on Johannes Solstad, kuidas teda tunnete ning milline on tema roll äris?
    Solstad on aastaid olnud seotud võrkturundusega. Ta oli kursis virtuaalse valuuta ettevõtete arvu kasvuga viimastel aastatel. Tema võttis minuga ühendust läbi meie ühise sõbra ja ütles, et ehitame üles legaalse digitaalse valuuta äri. Teisisõnu – teeme, mida teised on teinud, aga korrektselt ja legaalselt. Solstad tegeleb äriks vajaliku võrgustikuga (networkers – toim).
    Räägime Froystein Bakkest. Mis mees tema on? Ja mida ütlete selle kohta, et ta juhtis püramiidskeemiks peetava Crypto888 (praegune Nano Club, vahepealne Octa Partners) emafirmat Senet Holding?
    Bakke oli Crypto888 juht 9 kuud, aga ta ei olnud Senet Holdingu omanik või kasusaaja. Ta ühines nendega teadmises, et nad on legitiimsed. Pärast Bakke lahkumist muudeti Crypto888 nimi Octa Partnersiks ja seejärel Nano Clubiks. Ma usun, et Octa/Nanoga seotud isikud püüdsid kasutada Bakke nime ja fotot tema nõusolekuta. Bakke polnud ka Crypto888 kasusaaja ega asutaja. 
    Eesti Advokaat Jüri Ploom on figureerinud UBW materjalides kui „meie advokaat“, aga enam mitte. Kuidas sellega on?
    Jüri Ploom on minu sõber. Ta arvas, et võiks selles äris osaleda, kuid on liiga hõivatud kinnisvaraprojektidega.
    UBW kodulehel ütlete, et „UBW coin on tagatud olemasolevate ja uute ettevõtete väärtusega, mis moodustavad osa meie ettevõtte portfellist“. Palun nimetage neid ettevõtteid.
    Meie esimene ettevõte on meie UBW Global Marketplace. Kuid coini ettevõtete väärtusega tagamise teate avaldamisega me kiirustasime liialt. Me poleks seda teadet avaldanud, kui oleksime näinud ette probleeme IT-süsteemiga ja IT-probleemidele kuluvat aega ning muid ressursse.
    Millised litsentsid UBWl Eestis on või millised kavatsete omandada?
    Alustava ettevõttena pole meil veel ühtegi litsentsi. Me alles arendame oma IT-platvormi. Lähiajal kontakteerume tarbijakaitseameti ja finantsinspektsiooniga, samuti oleme küsinud juriidilist nõu. Praegu suhtlemegi oma juriidilise nõustajaga neil teemadel. Meie kavatsus on vastata kõigile nõudmistele ja oleme ses osas tegevustega lõpule jõudmas.
    UBW veebilehel ja oma promovideos ütlete, et UBW juhtkonnal on 20aastane kogemus finantstehingutes Eesti pankade ja nende juhtidega. Ütlete lausa, et „meie tunneme neid ja mis veelgi olulisem – nemad meid.“ Nimetage, keda Te Eesti pangajuhtidest silmas pidasite.
    Selle avalduse tegemise ajal olid mul lihtsalt head suhted inimestega pangandussektoris. See oli mõeldud üldise jutuna.
    Kas UBW on püramiidskeem?
    Me ei ole püramiidskeem, sest meie kasutajad ei saa tasu selle eest, et nad toovad uusi kasutajaid. Meie kasutajad teenivad sellelt, et müüvad reklaamipakette, mida kasutada veebis meie tulevasel digitaalsel turul millegi reklaamimiseks. Meil on lähiajal kavas kontakteeruda tarbijakaitseametiga, et kindlustada meie toodete esitlemine ja müümine vastavalt regulatsioonidele, sh see, et meie turundusmaterjalides ning veebis kasutatav sõnastus vastaks reeglitele.
    Me ehitame üles rahvusvahelist digitaalset valuutat ja võrkturunduse ettevõtet legitiimsel ja ausal moel. Meie ärimudel on segu võrkturundusest ja tavapärasest ärist. Meie toode on suur üleilmne kauplemisplats, kus kõige eest saab maksta UBW coinidega. Meie kasutajad teenivad kasumit, müües reklaamipakette sellel globaalsel kauplemisplatsil. Nad saavad UBW münte ja boonuseid erinevate tegevuste eest.
    Mõned võrkturunduse ettevõtted on loonud valdkonnale halva maine. Näiteks on nad registreeritud offshore-piirkondades, et vältida kontrolli, läbipaistvust ja makse. Meie otsustasime asutada Eestis tavalise osaühingu, et eristuda neist, kes valdkonnale halva maine on loonud.
    Me praegu vaatame üle mõningaid ebatäpsusi oma veebikeskkonnas, mis puudutab meie teenuseid. Kuna tegeleme oma ärimudeli täpsustamisega, peame muutma infot oma kodulehel. Kuna meil tekkisid probleemid IT-arendajatega, oli meie leheküljel vananenud infot.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.