Rivo Sarapik • 18. mai 2017 kell 14:13

Juhtimiskonsultant: hea juht on inimlik ja nõudlik

Senised niiöelda luksoskused juhi töös on täna keerukamaks muutuvas ja järjest kiiremini arenevas maailmas baastase, leiab Mait Raava.  Foto: Eiko Kink

Bo Henriksson ja pikka aega tema juhitud ABB on erilised näited, kuidas välisfirmad Eestis töötavad - odava tööjõu kurnamise asemel aetakse Eestist üleilmset äri, kommenteeris Eesti parima juhi konkursi võitjat juhtimiskonsultant Mait Raava.

Küsimustele vastab juhtimiskonsultant, Pro Konsultatsioonide juht Mait Raava.

Konkursil Parim Juht 2017 pälvis tiitli ABB pikaaegne juht Bo Henriksson. Kuidas valikut kommenteerite?

Kõik on vahvad (finaalis olid lisaks Harju Elektri juht Andres Allikmäe, Eften Capitali juht Viljar Arakas - toim), kuid Bo oleks ka minu valik. Just seetõttu, mida ABB Eestis teinud on. See ettevõte on eriline näide sellest, kuidas suur Lääne ettevõte Eestis toimetab. Näiteks Elcoteq käis ja proovis, nii-öelda kasutas siinset odavat tööjõudu, ja lahkus. ABB on käitunud teisiti.

Bo on olnud hea veenja suurkorporatsiooni tasemel, mõelnud suurelt, arendanud Eestis rahvusvahelisel turul läbi löövat äri ning pannud kokku meeskonna, kes seda teha võimaldavad. See pole tegelikult midagi revolutsioonilist, kuid mõjuvad eriti hästi kiirelt muutuvas maailmas.

Tema enda juhid kirjeldavad teda kui inimlikku ja nõudlikku inimest, mis on tabav kirjeldus heast juhist.

Mida peab hea juht oskama ning kus suunas arenema?

Võtmeküsimusi on kolm. Kas püüda ajada globaalset äri ja Eestist välja murda? Teine võimalus on keskenduda nišile ning seal end tippu võidelda. Kolmas teema on suhtlusvõrgustik ja selle kasvatamine. Edu ei sõltu mitte ainult juhtide ja nende töötajate, vaid ka partnerite käekäigust. 

Keerukuse juhtimisega peab samuti rinda pistma ning siin on Bo samuti eeskujuks ja selle eest teda ka tunnustatakse. Jällegi on see alati juhi laual olnud, kuid varem oli see nii-öelda lukskaup, kuid nüüd baastase.

Hetkel kuum