Kristjan Oad • 24. mai 2017 kell 3:15

Et pime nurk ei tapaks

Ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuht Kristjan Oad  Foto: Erakogu

Ajal, mil meist uhab üle meeletu hulk ekslikku, kasutut ja isegi ohtlikku infot, on kõrgharidust hädasti vaja, kirjutab ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuht Kristjan Oad.

Aeg-ajalt kostab hääli, et kõrgharidus oma struktuuri ja mitmeaastase kestusega on mõttetu. Kõik on ju Google’i kaudu olemas. Elu on kiire ja mida need professorid sellest ka teavad. Elukool loeb.

See on vale. Elame infouputuses. Meist uhub üle meeletu hulk ekslikku, kasutut ja isegi ohtlikku infot. Selles olukorras on süsteemne ja praktiline kõrgharidus nimelt tähtsam kui kunagi varem. Paljudest põhjustest, miks see nii on, toon välja kolm Eesti kontekstis olulisemat.

Esiteks, pimedad nurgad tapavad. Tundmatusse ruumi sisenedes kontrollib K-komando või ESTSOFi võitleja esimese asjana toa siinpoolseid nurki. Uljalt edasi minnes, pilk suunatud kaugusse, võib (ärimaailma) sõdalast tabada selja tagant löök, mida ei osanud kartagi.

Kogu info on veebis olemas, aga kuidas teada, mida otsida? Kõrgharidus on muu hulgas ka süsteemne, terviklik, 360 kraadi valdkonna ülevaade. Sõnavara ja mõttemallid, mille najal elu läbi ise edasi õppida. Kõigepealt pimedate nurkade vältimine, nagu profile kohane.

Kraad näitab kangust

Teiseks, kõrgkool on kontaktid, mis on kapital. Endast lugupidav tänapäevane kõrgkool toob kokku oma kogemust õppijatega jagama valdkonna tipud. Praktilisel, ennekõike rakenduslikul kõrgharidusel on teaduslik baas ning samuti annab see sissevaate tegeliku elu eesliinile. Kui õppida töö kõrvalt kaugõppes, nagu teeb aina suurem osa tudengeid, kohtud ja saad sõbraks tegijatega nagu sa ise. Seda muidugi siis, kui valida õige kool ja nendest aastatest ise maksimum võtta.

Kolmandaks, kraad näitab kangust. Kõrgharidus on kaks või kolm aastat järjepidevat tööd võõras valdkonnas, täis pidevaid tuleproove ja tundmatus kohas vette viskamist. Tuleb juhtida ennast, tuleb olla üliorganiseeritud, tuleb töötada edukalt koos väga erinevate inimestega, tuleb taluda tüütust ja raskust, tuleb olla leidlik ja loov, samas täpne ja tunda tähtaega. Kõrgkool on IQ- ja koormustest, kaks ühes ja ruudus. Diplom üksi ei tee tegijaks. Aga see näitab, et minu ees seisab sitke ja suutlik saavutaja.

Neile, kes ütlevad, et kõrgharidus on mõttetu, ütlen vastu, et võta ette ja ürita. Vaatame, kuidas hakkama saad.

Hetkel kuum