Ministeerium: metsapinda on hoopis juurde tulnud

Mets  Foto: Julia-Maria Linna
Äripäev • 31. juuli 2017
Jaga lugu:

Global Forest Watchi statistika, nagu oleks Eestis metsamaad 6% vähemaks jäänud, on ekslik, selgitas keskkonnaministeerium.

Äripäev avaldas eelmisel nädalal Global Forest Watchi statistika, mille järgi on viimase 17 aastaga Eesti metsapind vähenenud 284 853 hektari võrra. See tähendaks, et Eesti pindalast on metsaga kaetud umbes 6 protsenti vähem kui toona.

Keskkonnaministeerium vastas, et tegelikult on Eesti metsamaa pindala kasvanud: kui 1999. aastal oli Eestis metsamaad 2,24 miljonit hektarit, siis 2015. aastal 2,31 miljonit hektarit. Eelmise aasta seisuga moodustab mets 53,09% maismaa kogupindalast.

Kõige rohkem on meil männikuid (31,8%), kaasikuid (29,5%) ja kuusikuid (18,5%).

Ministeeriumi selgitusel on Global Forest Watch peamiselt mõeldud selleks, et riigid, kus ei ole meile tuntud metsamajandamisest teavitamise süsteemi (metsateatised), saaksid jälgida, kui palju raiutakse. Eesti metsade statistilist analüüsi teeb aga Keskkonnaagentuur. 

Statistika erinevus tuleb Global Forest Watchi (GFW) meetodist. Ministeeriumi selgitusel võrdleb GFW 2000. aasta satelliidipilte järgnevate aastatega. Nii-öelda kadunud metsapinnaks loetakse alad, kus on tehtud kas lageraie, osaliselt ka valgustusraie alad või kus on olnud näiteks tormimurrud. Samas nende aladena, mida loetakse lisandunud metsamaaks, arvestatakse vaid kohti, mis 2000. aastal olid lagedad. "Kuna uuenemise kaardil ei ole arvestatud neid alasid, kus raiet tehti pärast 2000. aastat, ei saagi selle andmestiku raiete ja uuenemise kaarti kokku panna. Antud andmestiku puhul on vaadatud, mis 2000. aastal oli mets ning alad, mis järgnevatel aastatel on olnud lagedad, on lisatud raietena referentsaasta pildile," selgitas ministeerium.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum