Kristjan Pruul • 29. november 2017 • 2 min
Jaga lugu:

Suurbritannia nõustus Brexiti arvega

Euroopa Liit
Euroopa Liit  Foto: EPA

Suurbritannia kapituleerus Euroopa Liidu nõudmiste ees ja nõustus Brexiti kokkuleppe saavutamise nimel tasuma kõik ELi nõutud kohustused, kirjutab Financial Times.

Briti ärileht kirjutas teisipäeval nimetamata diplomaatide kommentaaridele tuginedes, et Suurbritannia nõustus kandma ELi nõutud kohustusi ühtekokku 100 miljardi naela (113 miljardit eurot) ulatuses, kuigi netomaksed moodustavad sellest tõenäoliselt alla poole.

Londoni ja Brüsseli läbirääkijate kompromiss võib tähendada seda, et ülejäänud 27 liikmesriigi jaoks ELi eelarves Brexiti käigus mingit lõhet ei teki ja Suurbritannia saab näidata võimalikult väikest kohustuste ja netomaksete suurust.

Läbirääkijad üritavad nüüd kokkulepet kommunikeerida just netomaksena, sest Suurbritannia pool ei soovi kodupublikule näidata 40-45 miljardist naelast suuremat summat, arvestades, et siiani on peaminister Theresa May rääkinud pigem 40 miljardist naelast ehk kahe aasta maksetest, mis netomaksetest väljenduks 20 miljardi naelana.

"Nad [britid] lubasid kõik kohustused täita, meil on tõesti ükskõik, kuidas nad hinnangulist maksumust presenteerivad, ja me aitame neid sellel presenteerimisel, kuidas iganes saame," ütles üks kõrge Euroopa Liidu diplomaat lehele. 

Mõlemad pooled kinnitasid Financial Timesile, et lõplikus summas kokku ei lepitagi, vaid kulud arvutatakse välja iga-aastaselt.

Tuleval nädalal läbirääkimised jätkuvad ja siis pannakse see kokkulepe arvatavasti lukku. Läbirääkimised toimuvad kahe põhimõtte järgi: milleski ei ole kokkuleppele jõutud, kuni kõik asjad on kokku lepitud, ja ühtegi eelnevalt kokkulepitud peatükki uuesti lahti ei võeta.

Pärast Financial Timesi ja Telegraphi uudiseid läbirääkimiste edasiminekust naela kurss euro suhtes tõusis. Euroopa Liidu Brexiti läbirääkimiste juht Michel Barnier ütles Reutersile kolmapäeval, et läbirääkimised käivad ja lehtede uudiseid kommenteerima ei soostunud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt