Plaan: võõrtööjõud saab kõik vajaliku ühest kohast

Fotol (vasakult): EASi juhatuse esimees Alo Ivask, Mainor Ülemiste AS juhatuse esimees Margus Nõlvak ja Mainor AS nõukogu esimees Guido Pärnits.   Foto: Marek Metslaid
Inga Lill • 19 detsember 2017

Mainor ja EAS plaanivad luua keskuse, kus Eestisse saabuv võõrtööjõud saaks kõik vajaliku korraga aetud ega peaks erinevate ametkondade vahet jooksma.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) sõlmis eile Mainor ASiga ühiste kavatsuste memorandumi, et luua välisspetsialistidele suunatud teenuskeskuse rahvusvaheline maja. 

Koos Mainori, EAS, ministeeriumide, politsei- ja piirivalveameti ning Tallinna linnavalitsusega hakatakse välja töötama välisspetsialistidele suunatud rahvusvahelise maja kontseptsiooni ning tuleval sügisel loodetakse Ülemiste City linnakus uksed avada. Teenuskeskuse eesmärk on pakkuda välisspetsialistidele infot ja teenuseid ühest kohast, et nemad ja nende pered Eestis sujuvamalt kohaneksid.

Eestisse on töökäsi juurde vaja

Mainor Ülemiste juhatuse esimees Margus Nõlvak ütles, et konkurents on globaalne ning see ei ole ainult ettevõtete ja teenuste vahel, vaid ka tööjõu pärast. Tema sõnul on rahvusvahelise maja idee oluline samm selles ahelas, kuidas Eestisse tööjõudu juurde tuua.

Mainori nõukogu esimeehe Guido Pärnitsa sõnul luuakse rahvusvaheline maja kõigile, kes Eestisse tööle tulevad ja on nõus meie majandusse panustama. „Kui viis aastat tagasi küsiti ettevõtjatelt, mis on nende peamine mure, siis enamasti vastati, et Eestis pole raha, käive on väike või kasumit ei ole. Praegu on esimene asi: andke meile inimesi,“ kirjeldas Pärnits. Ta lisas, et kuigi öeldakse, et Eestisse on tarku ja talente vaja, siis tema hinnangul on siia lihtsalt inimesi vaja. „Sest inimestest algab see, mida me hiljem saame nimetada ettevõtluseks.“

Teenuskeskus välisspetsialistidele

EASi juhatuse esimehe Alo Ivaski sõnul tunnevad meie ettevõtjad ja välisriikidest Eestisse saabunud spetsialistid suurt vajadust ingliskeelse keskuse järele. „Meil on väga hea meel, et Mainor tuli välja initsiatiiviga luua välispetsialistide teenuskeskus,“ märkis Ivask. 

Tema sõnul on välistalentide Eestisse meelitamine riigi prioriteet, millele keskendub ka järgmisel aastal käivitatav IKT arenguprogramm. „Konkureerime IKT välispetsialistide pärast teiste riikidega ning seetõttu on meil vaja läheneda terviklikult kõikidele valdkondadele, mis puudutavad välisspetsialisti teekonda ja kohanemist riigis,“ lisas ta.

Ivaski sõnul on seni Eestisse tööle saabujad pidanud juriidilisteks toiminguteks külastama eri asutusi ning otsima infot paljudest kanalitest. „Loodetavasti saavad nad peatselt kõik vajalikud asjaajamised viia läbi ühes kohas,“ märkis ta.

Hetkel kuum