Äripäev • 4. jaanuar 2018 kell 11:59

Detsembri ostumöll tõstis Tallinna korteri hinda

2017. aasta suvel arendas Larsen Kinnisvara kortermaja Tallinnas Uus-Kalamaja tänavale.  Foto: Andras Kralla

Tallinna korterite ruutmeetri hind kerkis 2017. aastal keskmiselt 7,6%, mida tõukas tagant detsembris tehtud tehingute suur kasv, teatas 1Partner maa-ameti statistikale tuginedes.

2017. aastal tehti Tallinnas korteritega 9759 tehingut, mida on 6,5% rohkem kui aasta varem.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul läks aasta lõpus, detsembris, Tallinna korteritega lahti tõeline möll. "Toimus palju korporatiivtehinguid, millega vormistati ümber terveid arendusi ning ka eraisikud tahtsid kodu veel vana aasta sees ära osta,” ütles Vahter. Ta lisas, et detsembris müüdi Tallinnas eelmise kuuga võrreldes lausa 39% rohkem kortereid ning ruutmeetri hind tõusis 12%, 1960 euroni.

Vahteri sõnul tõstsid keskmist hinda kõige rohkem tehingud uute ja kallimate korteritega. Samas kerkisid ka vanemate korterite hinnad, näiteks Mustamäel aastaga keskmiselt 6%. Vanematest korteritest suurenes pigem kehvemas seisus korterite nõudlus ja hind. "Paljud väikeettevõtjad otsivad võimalikult odavat ja räämas pinda, mis pärast remonti edasi müüa,” ütles Vahter.

Vahter prognoosib 2018. aastaks tehingute arvu ja konkurentsi suurenemist, sest valmimas on tuhandeid uusi kortereid.

1,55 miljonit eurot korteri eest

2017. aastal tehti Tallinnas 15 504 kinnisvaratehingut, mida on 11% enam kui aasta varem. Mulluste pealinna kinnisvaratehingute koguväärtus oli 1,675 miljardit eurot, mis on 18% enam kui 2016. aastal. Kalleim korter müüdi eelmisel aastal 1,55 miljoni euroga.

Mullu müüdi Tallinnas 367 hoonestatud elamumaa krunti, mis on 20 võrra rohkem kui 2016. aastal. Kalleim hoonestatud elamumaa krunt müüdi 5,4 miljoni euroga.

Hoonestamata krunte müüdi 134, mis on kahe võrra vähem kui 2016. aastal. Mullune kalleim hoonestamata elamumaa läks kaubaks veidi üle kahe miljoni euroga.

Hetkel kuum