Äripäev • 8. veebruar 2018 kell 11:07

Alkotootjad: riik loobus 100 aasta jõulutunnelite rahast

Alkoholitootjate liit leiab, et riik kirjutas ebaõnnestunud aktsiisipoiitika tõttu korstnasse 55 miljonit eurot.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Alkoholitootjad ja maaletoojad leiavad, et Eesti riik kaotas eelmisel aastal ebaõnnestunud aktsiisipoliitika tõttu 55 miljonit eurot aktsiisi.

Ja ehkki nullsummamängu sõbrad võivad öelda, et majanduskasv ja teiste maksude prognoositust parem kogumine selle kompenseeris, alustab riik juubeliaastat 55 miljoni euro ja inimeste ning ettevõtjate usalduse võrra vaesemana, leiavad alkoholitootjad.

„Meie inimesed aitasid ETV ja TV3 jõulusaadetel annetustega koguda 544 000 eurot tegevusteks, mida riik ei suuda toetada. Eestlased on helded annetajad, Eesti valitsus aga veelgi heldem, sest riik loobus summast, mis on võrdne 100 aasta „jõulutunnelite“ annetustega ning mis muu hulgas kuluks marjaks ära haigekassale, Kultuurkapitalile või ükskõik millisele alarahastatud riigiasutusele,“ kommenteeris Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu tegevjuht Triin Kutberg rahandusministeeriumi uudist selle kohta, et mullu laekus riigile alkoholiaktsiisi 55 miljonit eurot vähem kui planeeritud.

Alkoholitootjate- ja Maaletoojate Liit kirjutab avalikus pöördumises, et alkoholi aktsiisitõusude ja muude keeldude evangelist, minister Jevgeni Ossinovski rõõmustas eelmisel nädalal valitsuse pressikonverentsil üleolevalt, et Eestil peab ikka väga hästi minema, kui mõnesendise hinnavahe pärast ollakse nõus Lätti sõitma. „Tuletagem meelde, et hinnavahe on kahekordne. Ja lõunanaabrite juures ei käida ostmas mitte ainult alkoholi, vaid ka kodumasinaid, ehitusmaterjale ja muud kaupa,“ kirjutab liit.

Liit rõhutab, et on üheselt selge, et just ebamõistlik aktsiisi- ja alkoholipoliitika on põhjustanud 55 miljonist eurost aktsiisirahast ilmajäämise. Hinnates aga alalaekumise laiemat mõju, tuleb arvestada ka käibemaksukaotusega, mis jäi üleliigselt eelarvesse prognoositud alkoholimüükidelt kogumata - käibemaksu laekus oodatust vähemalt 20 miljonit eurot vähem. „Seega on turumuutuse mõju eelarvele äärmiselt suur. Veeretada majanduslikult mõistliku käitumise eest süü tarbijatele, on tühi püüdlus,“ lisas Kutberg pressiteates.2015. ja 2016. aastat võib nimetada alkoholibuumi aastateks, mil turul oli palju spekuleerimist, etteostmist ja sellest tulenevalt paisutust. Mullu mull lõhkes ning tänavu turulangus jätkub. Samal ajal kasvab hämar turg ja võimalikud alkoholikahjud, loetleb Kutberg.

Avaldatud aktsiisilaekumiste valguses on IRLi ja peaministri väljaöeldud võimalik aktsiisitõusu ärajätmine tuleval aastal ebapiisav, leiavad alkoholitootjad: „Tõusu ärajätmine ei anna kujunenud olukorrale mingit leevendust. Vajame suuremat aktsiisipoliitilist muutust.“

Hetkel kuum