Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    MiniCrediti juht Hando Hanschmidt pankrotis

    Korduvalt nime vahetanud Hando Hanschmidt jäi kaamera ette 2008. aastal kestvuskrossi võistlusel.Foto: Karli Saul

    Harju maakohus kuulutas välja mitu korda nime vahetanud, maksupettuses süüdi mõistetud ning pankrotis kiirlaenufirmaga MiniCredit seotud Hando Hanschmidti pankroti.

    Ütlen korra veel, see on pastakast välja imetud võlg!

    Hando Hanschmidt,
    ASi MiniCredit juhatuse liige
    Hanschmidti pankroti väljakuulutamise avalduse esitas MiniCrediti omanikfirma Qulamo OÜ (varem Aviplus OÜ) pankrotihaldur. Juhatuse liikmena võttis Hanschmidt ettevõttest laenuna välja 200 000 eurot ning praeguseks on sellele summale lisandunud intress ja viivis. Kokku ulatub nõue Hanschmidti vastu üle 251 000 euro.
    „Ütlen korra veel, see on pastakast välja imetud võlg! Ma pole võlgu,“ teatas Hanschmidt Äripäevale peale pankrotiavalduse esitamist.
    Ajutisele pankrotihaldurile esitas Hanschmidt enda allkirjastatud sularahakviitungid 229 000 euro tagasimaksmise kohta iseendale kui ettevõtte juhatajale. Kohtule ei suutnud ta aga veenvalt selgitada raha päritolu. Ka oli kohtu jaoks ebausutav Hanschmidti jutt, et ta laenas seejärel need 229 000 eurot edasi.
    Eelistungil väitis Hanschmidt, et raha laenati edasi kellelegi Kristjanile, kes ei ole Kesner. Kristian Kesner on Hanschmidti poolvend, keda peetakse kiirlaenufirmas MiniCredit toimunud sahkerdamiste ajuks ja niiditõmbajaks. Sarnaselt Hanschmidtiga pole ka Kesneri elustandard hoolimata eraisiku pankrotist ning pankadele üle miljoni euro võlgu olemisest väga kehvemaks läinud.
    Äripäev on varem kirjeldanud, kuidas Kesner sõidab ringi ema firma poolt liisingusse võetud Mercedes-Maybachiga, elab ema firmale kuuluvas häärberis ja on teeninud võlausaldajate eest varjatud tulu.
    Hando Hanschmidti poolvend Kristian Kesner.Foto: Veiko Tõkman
    Hanschmidti on nähtud ringi sõitmas uue Mercedes-Benz S-klassi kupeega. Eelmise aasta novembris määras Harju maakohus Hanschmidtile kui pankrotis kiirlaenufirma MiniCredit juhatuse liikmele üheksa päeva pikkuse aresti, sest ta ei esitanud pankrotihaldurile ettevõtte raamatupidamise dokumente. Hanschmidt lubas esitada ringkonnakohtule määruskaebuse.
    Lisaks on pankrotiavalduse tagamise abinõuna kohaldatud tema suhtes elukohast lahkumise keeldu.
    Firmad Dubais
    „Olen Dubais tegutsenud alates 2014. aastast. Teenisin seal kindlasti rohkem kui pool miljonit. Lukas Tradingus töötajaid ei olnud. Luxenis on 28 töötajat. Dubais on mul olemas inimene, kes tegeleb minu firmaga seal hetkel,“ rääkis Hanschmidt eelistungil kohtus.
    Internetist leiab ühest venekeelsest foorumist postituse, kus hoiatatakse Hanschmidti ja tema firma Lukas Trading FZE, aga ka kellegi Aleksei Antonovi ettevõtte Crystal Waters Trading LTD eest. Postituse järgi olevat nad välja petnud erinevate riikide ettevõtetelt sadu tuhandeid eurosid, võttes ettemaksu Norra lõhe tarnimise eest. Märgitakse, et Eestis on selles asjas algatatud kriminaalasi.
    Prokuratuurist vastati päringu peale napilt, et kõnealune kriminaalasi on menetluses ja lähiajal võtab prokurör vastu lõpliku menetlusotsuse.
    Hanschmidti sõnul pole tema pettusega tegelenud, hoopis Dubais elav Antonov kasutas tema teadmata Lukas Tradingu nime hämarates skeemides. „Ta on mulle ka 40 000 eurot võlgu,“ ütles Hanschmidt.
    Pankrotimenetluses väitis Hanschmidt, et talle kuulub Dubais 163 m2 korter ning 2013.a Audi A8. Lisaks esitas ta kohtuistungil 2,5 miljoni Araabia Ühendemiraatide dirhami väärtuses pangatšekke. Vahetuskursi järgi on see 600 000 eurot. Kohus leidis, et kuna tšeki kirjutamine ei taga veel tšekile katet, siis pole summa olemasolu tõendatud.
    Qulamo OÜ sularahakassas oli lõpuks maksimaalselt 100 eurot, mille Hanschmidt saatis enda sõnul posti teel ettevõtte uuele juhatuse liikmele, kelleks on Filipiinidel elav Erza Jane Maranda Gasoc. Äriregistri andmetel on 1989. aastal sündinud Gasocil seosed 132 Eesti ettevõttega.
    Kohtu seisukohalt ei ole Hanschmidti majandusraskused ajutise iseloomuga ja võlgniku püsiv maksejõuetus on välja kujunenud ning kohustused ületavad tema vara.
    Hanschmidti, kes on varem kandnud perekonnanimesid Palm ja Mäesalu, teatakse ka hüüdnimega Must. Paar aastat tagasi mõisteti ta süüdi suurejoonelises kütuseäri maksupettuses. Ligi nelja ja poole aasta pikkune tingimisi mõistetud vanglakaristus on veel kehtiv.
    Hanschmidt: asja taga on Hirv ja Gammer
    Hando Hanschmidti sõnul on talle kohtus elukohast lahkumise keelu, hiljutise maakohtu aresti määramise ning ka pankrotiotsuse taga äsja keskkriminaalpolitsei poolt kinni peetud ärimehed Hubert Hirv ja Pavel Gammer ning nende huve esindav vandeadvokaat Viktor Särgava.
    Järgneb intervjuu Hanschmidtiga:
    Kuidas te kommenteerite enda pankrotti?
    Kogu kampaania minu vastu on algatatud selle seltskonna poolt, kelle politsei äsja kinni pidas. Nagu te teate, peeti Hubert Hirv ja Pavel Gammer kinni ja seda seoses MiniCrediti raamatupidamisdokumentidega, mida pankrotihaldur minu käest nõudis. Selle eest on mul peal elukohast lahkumise keeld ja selle eest tahetakse mulle ka arest määrata. Dokumendid olid politsei käes ja politsei on teinud korralikku tööd, mehed peeti kinni. See on avalik saladus, et kogu linn kartis neid. Neid ähvardamiste ja peksmiste asju on aja jooksul päris palju olnud. Ega nad ilmaasjata kuulivestidega ringi käi.
    Kogu asi on seotud MiniCreditiga?
    Loomulikult. Milleks mulle neid tõkendeid seati, mind üritati hirmutada. Neid dokumente ei olnud minu käes. See oli nende suur hirm, nad ju tahtsid dokumendid kätte saada, sest nad on sealt raha välja kantinud ja pesnud. Mina olin ainult kaks päeva juhatuse liige. Juhatuse liikmeks saingi ainult seetõttu, et eelmine juhatuse liige viidi metsa ja teda ähvardati. Minu kui eraisiku pankroti taga on Hirv ja Gammer. Mul on vara olemas Emiraatides. See on naljanumber, tegelikkuses ei ole pankrotiasjas keegi kellelegi võlgu. See raha võeti sulas välja ja samamoodi sularahas maksti ka tagasi. Kõik dokumendid on olemas, aga kohus vaatas sellest mööda.
    Kuidas siis Hirv ja Gammer on kogu selle asja taga?
    Ma olen esimesest päevast peale öelnud, et nemad on kogu selle sõu taga. Kes on pankrotitoimkonnas? Viktor Särgava. Miks peetakse vandeadvokaat kinni? Need asjad ei juhtu niisama.
    Et siis ühel hetkel tekkis MiniCreditis omavahel tõsine tüli?
    Minul ei ole nendega mingit tüli. Nemad tahavad MiniCreditit kätte saada ja minu elu tehti ülimalt ebamugavaks. Ja nüüd on nemad vangis. Seda nad kartsid tegelikult kogu aeg. Aga MiniCreditis tekitasid nad kunstliku pankroti. Tegelikult ju ettevõttes on aktiva 650 000 euro väärtuses ehk raha ju on. Koos intressidega on MiniCrediti portfell 1,3 miljonit eurot. Iga kuu tiksub raha tagasi ja arve peal on üle 100 000 euro.

    Hanschmidti jutt on vale ja väljamõeldis

    Nii palju, kui mulle teada, ei oma viimaste päevade sündmused MiniCrediti pankrotimenetluse ega Hando Hanschmidtiga seost. Samuti on asjakohatu Hanschmidtil ennast pidada kiusatavaks. Tuletan meelde, et ta asus septembris 2016.a vahetult enne MiniCrediti pankrotti äriühingu juhiks. Raamatupidamist pole ta siiani üle andnud. Kohtus andis selgitusi, et talle endale ei ole eelmise juhatuse liikme Vitali Jaroševitši poolt raamatupidamist üle antud.

    Hanschmidti väitel omandas ta firma, nägemata ühtegi dokumenti. Sealjuures, kuigi finantsasutust peab juhtima laitmatu ärilise mainega isik, asus Hanschmidt MiniCrediti etteotsa, olles eelnevalt süüdi mõistetud (OÜ Skylux) raamatupidamise kaotamise eest, suuremahulises maksupettuses ja rahapesus.

    Aru saadav, et tegemist ei saanud olla tõsiseltvõetava finantsettevõtte juhiga, vaid tal olid muud ülesanded ja eesmärgid, mis ASi MiniCredit pankrotitoimkonna hinnangul olid takistada halduril raamatupidamise puudumise tõttu MiniCreditil varasid kätte saada.

    Viktor Särgava,
    advokaadibüroo Laus & Partnerid vandeadvokaat
    Ühest venekeelsest foorumist tuleb välja, et olete kellegi Antonoviga petnud Norra lõhe eest ettemaksu võttes mitusada tuhat eurot välja?
    Ei-ei. See on vale tõlgendus. Ma olen ise ka kannatanu seal. See kutt võltsis dokumente ja ta istub juba mõnda aega vahi all. Mina ei tunne neid inimesi, kellelt on raha välja petetud, ma ei ole neid kunagi näinud, pole rääkinud nendega.
    Prokuratuurist öeldi, et selle asjaga seoses käib uurimine, kas teiega on räägitud?
    Jah, loomulikult on räägitud ja mina rääkisin oma loo ära. Ma ei ole kunagi kalaäriga seotud olnud. See tüüp on ise mulle võlgu 40 000 eurot ja tema tegeles selle äriga, fabritseeris kõik dokumendid.
    Kasutas teie firmat mingites dokumentides?
    Just. Seal on vahi all mõned kodanikud. Minul pole vähimatki kokkupuudet selle jamaga.
    Teie arestiküsimus pole ringkonnakohtus veel arutlusele tulnud?
    Inimlikul tasemel saavad ju kõik aru, et ma ei saa neid nõutud dokumente üle anda, sest need on politseis. Selles asjas on nüüd inimesed kinni peetud, isegi vandeadvokaat peeti kinni. Politsei on öelnud, et nende dokumentidega on võimalik tulla tutvuma, aga keegi ei anna neid mulle, kui kriminaalasi on püsti.
    MiniCreditist võeti miljoneid eurosid sularaha
    Kiirlaenuäri MiniCredit ümber on tiirelnud kirju seltskond, alates skandaalsetest ärimeestest Kristian Kesnerist, Hubert Hirvest ja Pavel Gammerist kuni vandeadvokaat Viktor Särgava, kinnisvaraärimees Ardi Roosimaa ja kunagise Läti esirikka, tuntud ekspankuri pojani. Sinna vahele jääb veel hulk tegelasi Eestist, Lätist ja Venemaalt. Laenuäris on põimunud üllatavate tegelaste huvid ning iseloomulik on segane omanikering.
    Äripäev avalikustas, et MiniCrediti Swedbankis ja SEBs asuvate arvelduskontode väljavõtete kohaselt on toimunud hulgaliselt arveldusi seotud osapoolte vahel. Täpsemalt on MiniCredit teinud tehinguid kümmekonna ettevõttega, mille juhatuse liige on aastaid MiniCreditit juhtinud Vitali Jaroševitš. Laekumiste ja väljamaksete selgituseks on enamasti „vastavalt lepingule“, kuid esineb ka konkreetseid viiteid laenusuhtele.
    Tähelepanuväärne on, et rahaülekanded MiniCreditist välja hoogustusid siis, kui asjad ettevõttes hapuks kiskusid ehk enne pankrotimenetlust. Mõne kuuga viidi raha ülekannetega välja sadades tuhandetes eurodes. Samuti esines neiltki kontodelt aja jooksul sularaha väljavõtmisi, sh öisel ajal.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.