Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Evestus: kohtul võiks olla vabamad käed

    Edgar Savisaare kriminaalasja taga seisva juhtiva riigiprokuröri Steven-Hristo Evestuse sõnul peaks ümber vaatama seaduse, mis annab võimaluse kohtupidamisest kõrvale hiilida.

    Kohus otsustas, et Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare tervis on nii kriitilises seisus, et ta pääseb kriminaalmenetlusest. Riigiprokuratuur vaidlustas otsuse.
    Evestus sõnas intervjuus, et kohtulikku uurimist ja kohtupidamist peaks aga saama jätkata nii, et kohtu alla läinud inimese nõusolekut ei ole vaja. Seda siis, kui süüdistatav ei soovi, ei taha või on teadlikult eemal kehva tervise tõttu. "Õiguslikult oli olukord keeruline, sest kohtul polnud muud võimalust kui kohtupidamine lõpetada, sest Savisaar ei andnud muuks võimaluseks nõusolekut," märkis Evestus raadiosaates "Kuum tool".
    Peale Savisaare kriminaalasja rääkis Evestus ka erakorruptsioonist. Nimelt jäi hiljuti altkäemaksu küsimises süüdi ettevõtja Teet Järvet, kelle lugu näitab erasektori korruptsiooni varjatust. 
    Järgneb intervjuu Steven-Hristo Evestusega.
    Kohtuekspertiis otsustas, et Edgar Savisaar on kohtukõlbulik. Kohus otsustas, et kaitsjate taotlusel on alus ja menetlus Savisaare suhtes tuleks lõpetada. Prokuratuur vaidlustas kohtu otsuse. Kas poleks lihtsam olnud, et te ei vaidlusta?
    Kohtumääruse vaidlustamine oli ainuõige. Edgar Savisaar on kohtu all ikka väga tõsiste ja raskete korruptsiooni- ja majanduskuritegude süüdistustega. Eesti avalikkust on see kriminaalasi läbi aastate puudutanud.
    On väga loogiline ja mõistetav, et paljudel on küsimus, kas Edgar Savisaar on pannud talle etteheidetavad teod toime või mitte. Menetluse lõpetamine jätab kindlasti nendele küsimustele igaveseks vastuse andmata. Loomulikult on võimalike altkäemaksuandjate kaudu tuvastada kuriteo asjaolusid ja kuriteosündmuste asetleidmist, aga Edgar Savisaare puhul jääks süüküsimus otsustamata.
    Lõpetamise vaidlustamise põhiargumendid olid, et mulle jäi arusaamatuks, kuidas Edgar Savisaar sai möödunud aastal augustist oktoobrini kohtuistungitel arstiabi vajamata osaleda ja samal ajal veel aktiivselt osaleda kohalike omavalitsuste valimistel, kuhu pärast istungit tihti suundus. Alates detsembrist hospitaliseeris üks arst ta mitu korda kindlasse haiglasse ehk Jõgeva haiglasse, mistõttu tekkis mul kahtlus, et selline hospitaliseerimine langeb kummaliselt kokku istungi toimumisega.
    Kuus erialaspetsialisti leidsid, et Edgar Savisaar on võimeline kohtuistungitel osalema, mistõttu jäid nende arvamused põhjendamatult kõrvale ja arvestati vaid ühe arvamusega.
    Konkreetse arsti tegevuse suhtes, kes on Savisaare viimaste istungite ajaks haiglasse paigutanud, on mul küsimusi ja kahtlusi, kuna mitmed erialaspetsialistid on tema tegevusest erineval seisukohal. Leiavad, et Savisaar ei peaks kogu aeg olema hospitaliseeritud – tema terviseseisundit on võimalik stabiilsena hoida korralikult arsti juhiseid jälgides ka haiglast eemal olles.
    Kas võib olla, et kohtupidamise vältimiseks ei võta Savisaar ravimeid?
    Ma ei välista seda ja sellepärast palusin kohtunikult, et ta määraks järjest istungeid, et tuvastada, mis järgmistel kuudel toimuma hakkaks: kas Edgar Savisaar oleks paigutatud iga kord istungiajaks haiglasse või tuleks kohale. Ehk siis milline oleks tervislik seisund, kui ajaliselt lähestikku kohustataks teda kohtusse ilmuma. See näitaks, milline on tema tervislik seisund ja kas ta äkki üritab kohtumenetlusest kõrvale hoida.
    Kuidas suhtute arvamusesse, et ükski kohtunik ei taha näha, kuidas kohtualune viiakse ära väga ohtlikus seisundis või ta sureb kohtusaalis?
    Kui kohtu kahtlused olid sellised, väärivad need ka tähelepanu. Ma ei tea, millele tuginedes kohus nõupidamisruumis otsuse tegi. Vähemalt määruses ei ole kohus öelnud, et kohtul on sellised kartused. Mõistetav, et kui keegi on kirja pannud, et istungite tulemusel võib inimese tervis halveneda nii, et võib isegi surm saabuda, on sel tähendus inimlikule poolele. Seda enam vajaks see seisukoht kontrollimist ja selgitamist, sest see läks vastuollu ülejäänud kuue spetsialisti omaga.
    Kui saabub otsus, et menetlust ei lõpetata, kas siis on enam sisulist menetlust, kuna kõik võib korduda?
    Ma ei oska seda prognoosida. Ka möödunud aasta juunis viis kiirabiauto Edgar Savisaare kohtusaalist ära ja üritati luua arusaama, et kohtupidamist, kus Savisaar osaleb, ei hakka iialgi toimuma. Ometi toimus see edukalt juba pooleteise kuu pärast ja kahe kuu vältel kolm korda nädalas. Seetõttu pole ma veendunud, et ei ole vahendeid kohtupidamiseks Savisaare üle. Kui ta jääks sellest kõrvale, näitab see natuke meie seaduste nõrkust.
    Mõtlete…?
    Mõtlen, kuidas on võimalik kohut pidada süüdistatava osavõtuta kohtusaalis – kas kohustuslikus korras videosildade loomisega haiglast või muid viise kasutades, kui süüdistatav ei soovi, ei taha või on teadlikult eemal kehva tervisliku seisundi, haiguse tõttu. Kohtumenetluses peaks olema veel võimalusi, et saaks just sellises olukorras kohtulikku arutelu jätkata.
    Õiguslikult oli olukord keeruline, sest kohtul polnud muud võimalust kui kohtupidamine lõpetada, sest Savisaar ei andnud muuks võimaluseks nõusolekut ja ülejäänud võimalused on seotud süüdistatava nõusolekuga.
    Nii et teie hinnangul tuleks seadus ümber vaadata?

    Inimene on menetlusest tähtsam

    Süüdistataval peab olema võimalus osaleda aktiivselt kohtuistungil ning mõjutada nii langetatavat otsust. Näiteks peab ta saama esitada taotlusi ja tõendeid, küsitleda tunnistajaid, anda ütlusi.

    Kui inimese terviseseisund ei võimalda nende toimingute tegemist, ei aita ka videosild. Kui nüüd seadustada videosilla vahendusel kohtupidamine hoolimata süüdistatava nõusolekust ja terviseseisundist, võib juhtuda, et kohut peetakse inimese üle, kes ei saa enda saatust mõjutada. Seda on raske nimetada õiguse mõistmiseks.

    Tajun juristide soovi astuda arstide mängumaale ning see ei ole ebamõistlik, vaid lausa ohtlik. Kriminaalmenetluse lõpetamine tervislikel kaalutlustel on väga erandlik ning selliste otsustuste tegemise aluseks on reeglina sõltumatute ekspertide hinnang. Menetlus ja karistus ei ole alati tähtsamad kui inimene.

    Peaks olema veel viise, et viia läbi kohtulikku uurimist ja kohtupidamist nii, et süüdistatav ei peaks igale poole suulist või kirjalikku nõusolekut andma. Kohtul võiksid olla natuke vabamad käed kohtuliku arutamise suunamisel.
    Samas olete öelnud, et kriminaalasi ei kukuks kokku, kui Savisaar poleks enam süüdistatav, sest veel inimesi on asjaga seotud.
    Ilmselt altkäemaksu ja Hillar Tederi, Vello Kunmani, Aleksander Kofkini ning Aivar Tuulbergiga seotud episoodid ei ole kuhugi kadunud. Neid arutatakse edasi, aga mis puudutab rahapesusüüdistust ja valimisreklaamide tegemist linnaeelarvelistest vahenditest, siis need olid seotud ainult Edgar Savisaarega ja nende edasiarutamist enam ei toimuks.
    On öeldud, et võib-olla on avalik hukkamõist Savisaarele suuremgi karistus kui kohtus süüdijäämine.
    Mina seadsin eesmärgiks isiku süüditunnistamise, aga mis avalikkust puudutab, siis menetlus on kestnud, inimesed on seda asja näinud ja eks mingid arvamused on kujunenud, aga ma ei saa prokurörina toetada seda, et kuni pole tehtud lõplikku kohtuotsust, mõistaks avalikkus enne kellegi hukka.
    Tundub, et Savisaare korruptsiooniasjaga on prokuratuuril päris raske olnud. Pidite lükkama kohtusse minekut edasi, sest Savisaar haigestus raskelt, siis liikusid majast välja kirjad kaitsjatele ja nüüd on pikalt olnud fookuses, kas Savisaar saab kohtus käia. Kas see on kõige keerulisem asi, mis teie laual olnud on?
    On olnud palju vastutamist ja vastutust. Kõikvõimalikud vead, mis kriminaalasjas ette on tulnud, on ka avalikkuseni jõudnud, aga olen kohtumenetluse käiguga rahul, sest menetlus liikus sel ajal, mil istuda saime, väga põhjalikult ja kiiresti. Peagi oleks võinud hakata pidama kohtuvaidlusi. Seda enam tekitab väikest kibedust, et menetlus on praegu pikaks ajaks peatunud.
    Kas te ei osanud ette näha, et kaitsja hakkab Savisaare tervisele rõhuma?
    Oskasin seda ikka ette näha, kui kaitsja selle kaardi lauale käis ja kui see kohtus alates esimesest eelistungist jutuks tuli. See oli kogu aeg teada, aga siiski kohtuotsus menetluse lõpetamise kohta on ikkagi üllatav. Kaitsja taktika ja seisukohad olid teada, aga nüüd on vaja veidi vaielda ja saada selgust, kas maakohtu otsus oli põhjendatud ja seaduslik, ning siis juba edasi minna Savisaarega või Savisaareta. Tähtis on, et see küsimus oleks lõpuni vaieldud, mitte ei jääks aastateks spekuleerimiseks.
    Kui palju magamata öid teil selle korruptsiooniasja pärast on olnud?
    Pinget ja muret on olnud rohkem, kui arvata võis, aga eks see käib iga suure asjaga tegelemise juurde. Minu asjadest on see võtnud kindlasti enim tähelepanu ja mõjunud minule kui inimesele. On testinud minu võimekust ja piire.
    Millised piirid on ette tulnud, millest te ei teadnud?
    Seni ei ole ma alla andnud, mis tähendab, et ohtliku kriitilise piirini pole ma jõudnud. Eks igapäevane võistlus ja võitlus toob kaasa oma pettumuse ja väsimuse.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.