Marge Väikenurm • 8. oktoober 2018 kell 14:24

Reinsalu pettus Danske Banki raportis

Tänasel riigikogu istungil küsimustele vastanud justiitsminister Urmas Reinsalu pole rahul Danske raportiga ning ootab, et valmiksid Eesti tehtud ülevaated. Valitsus tahab nüüd sõltumatu raporti tegijat.

Justiitsminister Urmas Reinsalu ei saanud Danske raportist vastuseid, mida ootas.  Foto: Eero Vabamaegi

„Ei saanud millelegi vastust,“ rääkis Reinsalu Danske Banki hiljutisest raportist. Reinsalu arvas, et kirja on läinud räpased saladused - tegelikult seisid raportis peamiselt „tehnilise iseloomuga detailid“. „Sellele, mis juhtus ja kes juhtuda lasi, vastust ei olnud.“

Reinsalu suhtub raportisse eelarvamusega ka huvide konflikti tõttu. Tema sõnul on vaja Danske panga raporti kõrvale Eesti juhtimisel tehtud hinnanguid. Ka märkis Reinsalu, et Eestis kehtib täieliku vastutuse põhimõte. "Vastutame kõige üle, mis meil toimub.“

Eksperdi otsimine

Valitsuse rahapesu tõkestamise komisjon paneb praegu kokku ettepanekuid rahapesu tõkestamise meetmete tugevdamiseks. Peale selle otsustas valitsus ametisse nimetada sõltumatu eksperdi, kes oma hinnangu koostab. Ekspert pannakse paika lähinädalatel.

„Kontrollimise eeldus on, et oled asjaoludest teadlik. Järelikult üks asi on valitsuse rahapesu tõkestamise komisjoni raport, aga on vaja ka teisest arvamust,“ lausus Reinsalu, kelle hinnangul käib Eesti maine ründamine. „Vajame 100% tõtt. Meil on õigus teada, mis meie riigi territooriumil toimus.“

Hetkel kuum