Äripäev • 1. november 2018 kell 7:32

Riigikontroll FI tegevust sisuliselt kontrollida ei saa

Riigikontroll saab kontrollida ainult, kas finantsinspektsioon organisatsioonina töötab õigesti  Foto: Andres Haabu

Danske skandaali tõttu tahab riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon, et riigikontroll auditeeriks finantsinspektsiooni tegevust, kuid kontrolli käed jäävad selles lühikeseks, sest tundlikule informatsioonile ligipääs puudub.

Seoses erikomisjoni ettepanekuga küsis selle liige Artur Talvik hiljutisel istungil, milline on riigikontrolli suhe finantsinspektsiooniga, mille peale vastas riigikontrolör Janar Holm, et riigikontrolli volituste üle finantsinspektsiooni osas on vaieldud ja käsitlus on selline, et riigikontroll saab finantsinspektsiooni suhtes teostada tavapärast majandustegevuse kontrolli, kuid nende tegevusse nii öelda sisse minna ei ole lubatud.

Riigikontroll saab finantsinspektsiooni puhul vaadata finantsindikatsiooni, majandustegevust ja muud taolist ehk seda, kuidas finantsinspektsioon ise toimetab.

Kontroll inspektsiooni sisulise järelevalvetegevuse üle riigikontrolli pädevusse aga ei kuulu, kuivõrd seaduses on ammendavalt sätestatud, kellele finantsinspektsioon tohib nende poolt käideldavat tundlikku informatsiooni väljastada ja riigikontrolli nende hulgas ei ole, selgus istungil.

Holm lisas, et ta osales kohtumisel Euroopa Liidu liikmesriikide riigikontrolli ülesandeid täitvate asutuste esindajatega, kus ilmnes, et teistel liikmesriikidel on sama probleem. Nimetatud kohtumisel lepiti kokku, et vähemalt Euroopa tasandil püütakse need piirangud maha saada.

Hetkel kuum