Äripäev • 7. november 2018 kell 10:10

Enefit Green sai loa Nelja Energia ostuks

Enefit Greeni juhi Aavo Kärmase sõnul Nelja Energia ostuga riigifirma areng ei piirdu.  Foto: Andras Kralla

Eesti konkurentsiamet andis Eesti Energia taastuvenergia ettevõttele Enefit Green loa viia lõpuni Nelja Energia omandamine.

Eesti Energia juht Hando Sutter ütles, et Nelja Energia ost sobitub Eesti Energia strateegilise eesmärgiga kasvatada elektrienergia tootmist taastuvatest allikatest, energiafirma loodab nelja aastaga suurendada taastuvenergia osakaalu toodangus 40 protsendile.

"Samal ajal on kõik Läänemere-äärsed riigid kasvatamas taastuvatest allikatest toodetava elektrienergia osakaalu, oodata on mitut arendajatele suunatud vähempakkumist ning meil on head eeldused uutest arendusprojektidest osa saada," ütles Sutter.

"Loodame tulevikus kõigile huvilistele pakkuda võimalust selle ettevõtte kasvuloost ja edust osa saada aktsiate avaliku pakkumise kaudu," lisas Sutter viitega plaanile Eesti Energia taastuvenergia üksus börsile viia.

Enefit Greeni juhi Aavo Kärmase sõnul on Enefit Green kiiresti kasvav taastuvenergia ettevõte Läänemere piirkonnas. "Nelja Energia varade, kompetentside ja arendusportfelli lisandumine teeb meist tugeva taastuvenergia ettevõtte. Tehinguga meie areng ei piirdu ja kavatseme ka edaspidi taastuvatest allikatest elektrienergia tootmisse investeerida," ütles ta.

"Arvestades arendusportfellis olevaid projekte, on meil tõeliselt hea kasvupotentsiaal kõigis Balti riikides, aga ka teistes Läänemere-äärsetes riikides, kus Eesti Energia tegutseb," ütles Kärmas.

Pea poole miljardi euro suurune tehing

Enefit Green ja Nelja Energia aktsionärid allkirjastasid Nelja Energia aktsiate ostu-müügi lepingu tänavu 29. mail, mil lepiti kokku aktsiate hind 289 miljonit eurot. Lisaks võtab Enefit Green tehinguga üle Nelja Energia laenud summas 204 miljonit eurot.

Nelja Energia aktsiatest 77% kuulus Vardar Eurusele, mille omanikud on 90% ulatuses Norra kohalikud omavalitsused ja 10% kuulub NEFCO-le. 23% Nelja Energia aktsiatest kuulus Eesti päritolu investoritele.

Läti konkurentsiamet andis tehingule heakskiidu tänavu juulis, Leedu konkurentsiameti kooskõlastus saabus augustis. Tehing viidi lõpuni 7. novembril pärast Eesti konkurentsiameti heakskiidu saamist.

Enefit Greenile kuulub pärast tehingu lõpule viimist Baltikumis kokku 398 MW tuuleenergia võimsust. Lisaks kuulub ettevõttele kokku 25 MW elektritootmisvõimsust ja 85 MW soojustootmisvõimsust taastuvatest allikatest koostootmisjaamades. Enefit Greeni elektritoodang kasvab omandamistehingu järgselt pea kolm korda ja ületab 1 teravatt-tunni piiri.

Hetkel kuum