Kristjan Pruul • 14. november 2018 kell 12:18

Ligi: Korobeinik ja Sooäär kiitsid heaks astmelise tulumaksu

Jürgen Ligi leiab, et endiste erakonnakaaslaste soovitud sotsiaalmaksu lagi lõpeb paratamatult astmelise tulumaksuga  Foto: PEETER LANGOVITS, Postimees/Scanpix

Jätkusuutlikku sotsiaalmaksu lage ilma astmelise tulumaksuta pole nähtud kusagil, mistap on Reformierakonna liikme Jürgen Ligi hinnangul Keskerakonna nimekirja läinud Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär võtnud omaks ka Keskerakonna tulumaksupoliitika.

"Sisuliselt on tegemist libauudisega, kus Ratas rääkis isegi tulumaksu laest. Aga mis keelel, see meelel: mitte kusagil ei ole jätkusuutlikku sotsiaalmaksu lage ilma astmelise tulumaksuta," kommenteeris Reformierakonna liige ja endine pikaaegne rahandusminister Jürgen Ligi.

See aga koormab Ligi sõnul maksumaksjat rohkem, kui pakub vähegi realistlik maksuvabastus kõrgepalgalistele. "Seega tuleb öelda, et Sooäär ja Korobenik kiitsid heaks astmelise tulumaksu, maksuvaba miinimumi äravõtmise alates keskpärasest 1200 eurost, sotsiaalmaksu tõstmise ja aktsiisipoliitika," ütles ta.

Ligi viitas veel, et Reformierakonna algatust kehtestada kõigile ühtlane 500eurone maksuvabastus on Keskerakond arvamusartiklites kritiseerinud kui rikaste soosimist.

"Meie valik oli sotsiaalmaksu määra vähendamine kõigile ja maksuvaba miinimumi tõstmine, aga kuigi koalitsioonis tehtud kompromissi tulemusel ei saavutanud me suurt langetust, pööras Keskerakond sellegi tagasi," lõpetas ta.

Keskerakonna juht ja peaminister Jüri Ratas ütles kolmapäeval, et erakond toetab sotsiaalmaksule lae kehtestamist. Ratase büroojuht Tanel Kiik ütles ERRi vahendusel, et erakonnas konkreetses numbris veel kokku lepitud ei ole, kuid silmas peetakse näiteks neljakordset keskmist palka.

Keskmine palk oli selle aasta teises kvartalis 1321 eurot ja seega neljakordne Eesti keskmine palk 5284 eurot.

Hetkel kuum