Äripäev • 13. detsember 2018 kell 12:45

Kuidas säästab Eesti investor?

Kui Eesti investor tahab kaubelda Ameerika Ühendriikide aktsiaturul, siis on eelis Eesti pankade ees USA välismaakleril Interactive Brokersil, ütlesid investorid Märten Kress ja Kristi Saare Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

Investor Märten Kress hindab aktsiatehingute jaoks märksa kõrgemalt ameeriklaste Interactive Brokerit kui Eesti panku.  Foto: Raul Mee

Kress tunnistas, et paar aastat tagasi otsis ta välismaaklerit soodsamate tehingute nimel. Ta alustas eraisikuna hollandlaste Lynxiga, ent kui oli vaja jätkata ettevõtjana investeerimist, otsustas ta ameeriklaste Interactive Brokersi kasuks.

"Soov on tehinguid teha USA aktsiatega, mis kahjuks on kohalike pankade kaudu väga-väga kallis lõbu," ütles Saare, kelle valik osutus samuti Interactive Brokersi kasuks, kuna ta tahab eelkõige tegutseda Ameerika Ühendriikide turul.

Kress ja Saare tõid välismaakleri eelisena välja just tehingutega kaasnevad tasud – kui kasutada mõnda panka Eestis tehingute tegemiseks, siis võib tehingutasu ulatuda lausa mitukümmend korda suuremaks kui Interactive Brokersit kasutades. Samuti on eelis USA välismaakleril haldustasu ja valuutavahetusega kaasneva kuluga.

"Kui võtame 1500–2000 euro suuruse tehingu, siis kohalike pankadega USA aktsiaid või muid välismaised väärtpabereid ostes maksame tehingutasudeks ligikaudu 20–25 eurot või dollarit. Interactive Brokersi kaudu on USA aktsiate puhul miinimumtehingutasu 1 dollar. Kui valida alternatiivne tehingutasude skeem ehk tier pricing, siis on 39 dollarisenti," selgitas Kress.

Millised on Kressi ja Saare hinnangul Interactive Brokersi eelised ja keerulisemad kohad, saab kuulata pikemalt Äripäeva hommikuprogrammist.

Intervjuu Märten Kressi ja Kristi Saarega algab 28:53.

Hetkel kuum