Eliisa Matsalu • 11. märts 2019 kell 11:34

Ossinovski: olukord on tavatult segane

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski arvab, et Keskerakond ja Isamaa leppisid juba varem kokku, et püüavad koos valitsust teha.

SDE esimehe Jevgeni Ossinovski (keskel) sõnul on valimiste järgne aeg tavatult segane ja olukord muutub iga tunniga.  Foto: Andras Kralla

Keskerakonna juhatus otsustas täna, et alustab ise koalitsiooni moodustamist ja kutsub kõnelustele Isamaa ja EKRE. Samas tegi Reformierakond Isamaale ja Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) ettepaneku kõnelusi alustada juba reedel ja mõlemad erakonnad on lubanud Reformierakonna kutsele vastata täna õhtul.

SDE esimees Jevgeni Ossinovski sõnul ei ole Keskerakonna tänane teade ootamatu – juba reedel, kui Keskerakond ütles Reformierakonnale ära ettepaneku koos valitsus moodustada, oli Ossinovski sõnul teada, et Keskerakond alustab EKREga kõnelusi koostööks. „Nii ka läks,“ nentis Ossinovski.

Tema sõnul on ootamatu vaid see, kui vara Keskerakond sellise otsusega lagedale tuli. „Uus parlament pole veel kogunenud, valimistulemusi pole veel väljagi kuulutatud ja president pole valitsuse moodustamise ettepanekut veel teinudki,“ rääkis Ossinovski. „Ju tundis Keskerakond, et initsiatiiv tuleb enda peale võtta, sellest ka selline käik,“ märkis ta.

Ossinovski sõnul tegi Reformierakond eelmisel nädalal mitmeid taktikalisi ja strateegilisi vigu. Ajakirjanduses Ossinovski neid vigu lahata ei soovinud, küll aga rääkis ta täna hommikul nendest Reformierakonna esimehe Kaja Kallasega.

Täna kell 17 koguneb SDE juhatus, et otsustada, kas võtta Reformierakonna kutse valitsuskõnelusi alustada vastu või mitte. „Minu ettepanek on, et meil pole põhjust kutset ennetavalt tagasi lükata,“ ütles Ossinovski.

Mis saama hakkab, on Ossinovski sõnul võimatu prognoosida – olukord muutub pea iga tund, valitseb tavatu segadus. „Olen järelduste tegemisel ettevaatlik,“ sõnas ta. Ta lisas, et oleks üllatunud, kui Keskerakond poleks varem Isamaaga kokku leppinud, et nad püüavad üheskoos valitsust luua.

Sotsid saaksid valitsuses Isamaaga hakkama küll, arvab ta. „Maailmavaatelisi ja programmilisi erinevusi on, aga erakonnad oskavad koos valitseda ikka. Viimasel viiel aastal oleme saanud seda teha ja usume, et saakaime ka seekord hakkama,“ märkis Ossinovski.

Hetkel kuum