Kristjan Pruul • 22. mai 2019 kell 10:50

Ministeerium esitas erastamisnimekirja

Nordica on nende ettevõtete seas, mida majandusministeeriumi hinnangul võiks hea tahtmise juures ka erakätesse müüa.  Foto: Postimees/Scanpix

Iga-aastane erastamiskandidaatide väljavalimine on seekord sealmaal, kus majandusministeeriumi hinnangul võiks kaaluda, kas otsida uued omanikud ettevõtetele Eesti Teed, Operail, Teede Tehnokeskuse ja Nordica.

Otsuse riigiettevõtete võimalik erastamine üle vaadata langetas juba eelmine valitsus tänavu jaanuaris, nii et otseselt riigieelarve küsimust selles nimekirjas otsida ei tasu. Uudisena pakkus ministeerium aga välja, et analüüsida tasuks vähemalt kolme ettevõtte osalist või täielikku müümist Eesti Teede kõrval.

Esimesena läheb Eesti Teede AS

Eesti Teede ASi võiks ministeeriumi ettepanekul maha müüa juba selle aasta teises pooles. "Ettepanek on viia 2019. aasta esimeses pooles lõpule äriühingu restruktureerimine, võtta selgem suund ettevõtte väärtuse suurendamisele ning valmistada ette osaluse võõrandamine 2019. aasta teises pooles," seisab rahandusministeeriumile saadetud ülevaates.

Müük võiks toimuda avalikul enampakkumisel ning alghinnaks soovitab ministeerium vähemalt 14 miljonit eurot, mis on võrdne ettevõtte raamatupidamisliku väärtusega ja kõrgem eksperdi poolt 2018. aasta novembris hinnatud turuväärtusest.

Operaili ja Teede Tehnokeskuse järele otsest vajadust ei ole

Raudteeveoettevõtte Operail kohta märgitakse, et tegemist on kasumile orienteeritud ärilise ettevõtmisega, millest võiks erastada 49 protsenti. Enne soovitatakse aga teha veel üks analüüs hiljemalt selle aasta lõpuks. Operail teenis möödunud aastal 10 miljonit eurot kasumit.

Teede Tehnokeskus pakub sõltumatut laboriteenust ja viib läbi operatiivseid uuringuid nii teedevõrgu kui ka ehitusmaterjalide osas. Ettevõtte teenused vajab ka riik, kuid see tegutseb siiski avatud konkurentsi tingimustes. "Kuna turul eksisteerib reaalne konkurents kõigi ettevõtte poolt pakutavate teenuste lõikes, siis ei ole riigi osaluse omamine enam põhjendatud ja vajalik," märgib ministeerium. Ettevõte sai möödunud aastal 3,2 miljoni eurose käibe pealt 270 000 eurot puhaskasumit.

Kaaluda Nordica erastamist

Nii lennufirma Nordica (Nordic Aviation Group) kui selle lennukite omaniku Transpordi Varahaldus kohta märgitakse, et ministeerium peab võimalikuks kaaluda tulevikus (enamus- või vähemus) osaluse võõrandamist. "Osaluse valitseja analüüsib 2019. aasta jooksul osaluse säilitamise vajadust," lubab ministeerium.

Nordica jäi möödunud aastal kahjumisse.

Hetkel kuum