Äripäev • 9 jaanuar 2020

Raadiohommikus: rohi ravimite puuduse vastu, trammid Tallinna ja veidrad leiud tehnoloogiamessilt

Kuidas teha nii, et igaüks oma rohud kätte saaks?  Foto: Andras Kralla

Nädala viimases hommikuprogrammis räägime sotsiaalministeeriumi asekantsleri Maris Jessega kolmapäevasest ümarlauast, kus arutati, mida hakata peale ravimite tarneraskustega: milles peitub probleemi tuum ning mis on võimalik rohi probleemi vastu.

Tallinna trammiliikluse miljardiplaan viiks trammid 30 aasta jooksul nii Lasnamäele kui ka Rae valda, nii Mustamäele kui ka Viimsisse. Lisaks tähendaks see mastaapse ühisterminali rajamist Kristiinesse. Mahuka analüüsi koostanud töögrupi juht, transpordiekspert Hannes Luts räägib täpsemalt.

Transporditeemat lahkame ka teisiti: Rail Balticu ärivõrgustiku juhatuse liige vandeadvokaat Tõnis Tamme räägib sellest, mida peaks tegema suurprojekti juhtimisega.

Eesti tervishoiusüsteem vajab suuremat sorti ümberkorraldust. Millised on suurimad kitsaskohad ja kuidas neid lahendada, seda selgitas KPMG Balticu partner Hanno Lindpere.

Samuti vaatame, mida põnevat ja veidrat leiab maailma ühelt suurimalt tehnikamessilt CES, mis lõpeb reedel Las Vegases.

Hommikuprogrammi veavad Priit Pokk ja Kaisa Gabral.

Päev jätkub nelja saatega.

11.00–12.00 "Äripäev eetris". Äripäeva ajakirjanikud Kristjan Pruul, Allan Rajavee ja Jaanus Vogelberg võtavad nädala kokku. Teemad on sõda ja rahu, nafta ja inflatsioon, Rail Baltic kui ränne, piirangud rändajatele kui jälitamine.

12.00–13.00 "Eetris on tervisekassa". 2019. aastal möödus Eesti esimesest neerusiirdamisest 50 aastat, maksasiirdamisest 20 ning kopsusiirdamisest 10 aastat. Saates selgitavad Põhja-Eesti Regionaalhaigla nefroloog dr Merike Luman ning aastaid doonorneerudega elanud Jaanika Alak ja Peeter Pinka, milliseid elundeid Eestis siirdatakse, milline on igapäevaelu siirikuga ja miks ning kuidas elundidoonoriks hakata.

Saatejuht on virtuaalkliinik.ee ärijuht Tuuli Seinberg.

13.00–14.00 "Uus Maa kinnisvarasaade". Võtame jutuks 2019. aasta elukondliku kinnisvaraga toimunu ning vaatame, mis saab edasi. Juttu tuleb uusarenduste rahunenud turust, arenduste tagajärjel tekkinud tähtsamatest tõmbekeskustest, sisserändest mõjutatud üüriturust, palgakasvu tekitatud kinnisvaraoptimismist ja ka sellest, mida tähendab, et kriisist räägitakse üha vähem. Stuudios on Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade tegevjuht Külli Friedrichson ja analüütik Igor Habal.

Saadet juhib Andres Panksepp.

15.00–16.00 "Eetris on ehitusuudised". Miks pealtäha tavaline silikaattellistest hoone võib olla väärtuslik ning millistest põhimõtetest lähtudes võiks seda restaureerida, räägib ehituspärandi uurija, möödunud aasta lõpus 20. sajandi peamiste ehituskivide teemal doktoritöö kaitsnud Maris Mändel. Lisaks tellistele tuleb jutuks ka betoonkivi, silikaltsiidi ning raudbetoonist elementidega seotud ehituspärand Eestis.

Saatejuht on Lauri Leet.

Kuulake Äripäeva raadiot Tallinnas ja Harjumaal 92,4 MHz, Tartus 97,7 MHz, Pärnus 91,9 MHz, Haapsalus 96,0 MHz, Saaremaal 101,7 MHz ja Ida-Virumaal 94,6 MHz.

Kuulamislingi ja nädala saatekava leiate siit.

Hetkel kuum