Indrek Karo • 6. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Roller, roller...... ROLLER – ehk ühistransport Taiwanis

Eestis tuleb tavaliselt ühistranspordile mõeldes meelde trolli nurgas konutav „pumpsik“ või hoolega haisemist harrastav narkomaan siis Taiwanis tuleb esimese asjana silme ette hoopis roller, mis siin kannab rohkem pereauto eesmärki.

Siin ning tegelikult üsna suures osas Aasias paistab ühistransport olevat üsna suurte linnade pärusmaa. Taiwanis on sellisteks linnadeks näiteks Taipei ja Kaohsiung, kus süsteem on korralik, väiksemates linnades on ühistransport üsna niru.

Näiteks keskmisest tiba suuremas linnaks Tainanis, kus elab umbes 750 000 inimest ning selle hulka siis ei ole arvestatud eeslinnu, mille puhul ole aru saada, kus lõpeb Tainan ja kus algab mõni eeslinnadest. Väiksem linn aga kohalike sõnade järgi paistab olevat umbes Tallinna suurune.

Tulles aga tagasi transpordi juurde siis liiklus on siin üldse omapärane – nimelt koosneb see siiski põhiliselt rolleritest, kuhu vahele siis mõni üksik auto on ka ära eksinud. Ühistranspordi puhul paistab see piirduvat kahe rongi ja viie või kuue bussiga.

Siinsetele inimestele kohe kangesti meeldivad rollerid ning nad peavad sellise omamist täiesti iseenesest mõistetavaks nagu mõnedes Tallinna lähedastes asumites auto omamine. Kui liiklusummikud Eestis koosnevad põhiliselt autodest kus istub sees üks või äärmisel juhul kaks väga tülpinud olemusega inimest, siis liiklusummiku kirjeldus Tainanis on selline, et foori taga ootab kolm autot ning umbes 40 rollerit, kus istub tavaliselt üks või kaks inimest peal, mõnikord ka kolm.

Samuti on paljudel neist ees ninjamaske meenutavad kaitsed, sest selline hordi töötavate rollerite mõju sissehingatavale õhule pole siis ka raske mõista. Üks huvitav lahendus, millega paar siinset ettevõtet paistab ka tegelevat on elektrimootoriga rollerid, millega aga kahjuks veel eriti palju sõita ei saa.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt