Kristi Malmberg • 4. november 2014 kell 7:54

Palkade avalikustamisest kaotab pettur ja kekats

Kristi Malmberg  Foto: Andas Kralla

Palkade avalikustamine Eestis lööks esialgu avalikkuse kihisema, tooks aga kaasa olulise muutuse mõtlemises, leiab toimetaja Kristi Malmberg.

Palkade avalikustamisest on räägitud aastaid. Äripäev on korduvalt soovitanud avalikustada inimeste makstud maksud. Esimene ettevõtete pingerida tasutud maksude järgi on juba ilmunud ja pilt selgem, kes kui palju riigieelarvesse panustab.

Soome maksuamet avalikustas eile taaskord kõigi nende isikute deklareeritud aastase tulu, kes teenivad üle 150 000 euro. Soomlased on sellise avalikustamisega harjunud ja midagi hullu see kaasa pole toonud. Küllap ajab ka seal vähemalt osa inimesi nendes tabelites näpuga järge, et naabrimehe töötasu tuvastada. See on inimlik.

Mida tooks aga selline avalikustamine kaasa Eestis? Me pole sellega harjunud, pigem teame, et hästikasvatatud inimesed oma sissetulekust reeglina ei räägi. Tundub justkui kena komme, kui sellega poleks otseselt seotud nii süvenev kihistumine, ümbrikupalga maksmine kui sooline palgalõhe.

Esimese hooga lööks sissetulekute avalikustamine kindlasti ühiskonna kihisema. Mis mõttes tema saab nii palju palka? Mille eest? Ja see on ju täielik luuser, ma arvasin, et nad on ikka edukamad, hahahaa! Tüüpilised eestlaslikud esimesed reaktsioonid on ilmselt just sellised.

Usun, et rahunemine ja uue olukorraga harjumine tooks aga kaasa olulise muutuse mõtlemises. Seda nii tööandjate kui töötajate poolelt. Suurem info annab suurema teadlikkuse, millist palka on põhjust küsida ja millist mitte. Ja on ikka keeruline maksta madalamat palka naisele, kes teab, et mehed saavad sellisel ametikohal reeglina suuremat tasu. Praegu me võime seda kõike aimata, aga siis me teame konkreetseid numbreid konkreetsete kolleegide kohta. Taustsüsteem, milles pidada palgaläbirääkimisi, on palju täpsemalt paigas.

Ja muidugi satuksid naerualusteks need kõvad mehed, kes elavad justkui väga hästi, aga makse on maksnud vaid miinimumpalgalt. Sissetulekute avalikustamine aitaks kõvasti kaasa kaudse maksustamise korraldamisele.

Kui maksupetturid kõrvale jätta, siis ma ei oskagi leida kedagi, kes sellest kaotada võiksid. Mõned wannabe-rikkad ka kindlasti, aga see pole tõsiseltvõetav põhjus sissetulekute avalikustamise laitmiseks. Avatum ja informeeritum ühiskond mulle meeldiks.

Hetkel kuum