• Jaga lugu:

  Paneme pangale tulumaksu peale

  Riigikogu liige Lembit Kaljuvee.Foto: Erik Prozes

  Riigikogu liige Lembit Kaljuvee teeb ettepaneku maksustada pangandussektor ettevõtte tulumaksuga, sest see annaks tuge riigieelarvele ning süvendaks Eesti inimeste usku õigluse võimalikkusesse.

  Tegelikult on selleteemalised arutelud juba ammu käinud, aga mingile tõsisemale tasandile pole jõutud. Aga arutlegem. Endise pangatöötajana tean väga hästi, et finantssektor on viimased 20 aastat elanud justkui või sees. Minevikus oli muidugi ka aegu, kus pangandussegi investeeriti, uuendati oluliselt tark- ja riistvara. Aga need ajad on ammu möödas.
  Viimastel aastatel on pangad oma teenuseid järjest vähendanud – suletud on kontoreid, vähendatud nende lahtiolekuaega, ära on korjatud pangaautomaate. Ja eelkõige on kannatanud just väiksemad kohad ning inimestel muutub elu maal ehk suurematest linnadest väljaspool aina võimatumaks. Pankade kasuminumbrid on aga kohati lausa müstilised.
  Paraku pole aga võrdsust siingi. Pankade emamaades on nendesamade pankade teenused palju odavamad kui asumaal ehk siis Eestis. Samas on Eestis panga kulud teenuste osas palju väiksemad. Ka töötajatele makstakse palka oluliselt vähem kui kodus. Ja raha hoitakse enda käes väga odavalt. Seejuures me ei tea, mis selle meilt väljaviidava rahaga üldse tehakse.
  Eestil on aga maksuraha väga vaja. 20protsendiline maks annaks eelarvele suurt tuge. Siis oleks võimalik oluliselt enam toetada politseid ja läbi viia ka piirivalvereform, mida praegusel ajal on hädasti vaja teha. Kui pangandussektor tulumaksuga maksustada, võiks tulu ületada 100 miljonit eurot aastas.
  Lisaks riigieelarve tummisemaks muutumisele süvendaks pangandussektori maksustamine ka meie inimeste usku õigluse võimalikkusesse.
  Just pangandusest oleks õige maksuraha võtta, sest selles majandusharus pole viimastel aastatel oluliselt investeeritud ja pole seda ette näha ka lähitulevikus. Näiteks raske- ja mäetööstuses, mida ma täiendavalt ei maksustaks, on tegu väga suurte investeeringutega. Põlevkivisektor on praktiliselt kogu oma tulu investeerinud.
  Loomulikult on kõik eelöeldu vaid idee- ja mõttetasandil. Lahendusi hetkel veel pole. Lisaks tuleks lahendada mitmeidki probleeme, sealhulgas juriidilisi. Ometi on seda teemat just viimasel ajal paljudes ringkondades arutatud. Ning teema ka väärib arutelu ja arvutusi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.