Oravad kardavad kambakat

ÄP valimispäevik  Foto: Anti Veermaa

Ebaproportsionaalselt suure tähelepanu pööramine Savisaarele reedab Reformierakonna hirmu nn kambaka ees, mida teised erakonnad Keskerakonnaga kokku leppides võiksid praegusele valitsuse juhtparteile teha.

Aga Reformierakonna teatud närvilisusel on ka teine põhjus: IRL ründab neid igast asendist. Juhan Parts kutsub muudkui Taavi Rõivast duellile ja naeruvääristab teda igal võimalikul juhul, Anvar Samost ja Kalle Muuli peetisid jõuliselt Hanno Pevkurit, kui see Pariisi massimõrva teemal komistas. 

Reformierakondlane Arto Aas vormib hirmu sõnadeks: "Käib üks korralik tibutants, mis võib viidata Reformierakonnale kambaka tegemisele. Võib-olla ongi uus kolmikliit sündinud juba enne valimisi nagu 1999. aastal."

Mine tea. Teiste erakondade soov Reformierakonnale "ära teha" oleks igati arusaadav: Eestis ei ole teist nii pikalt valitsusse kuulunud parteid. Mitmed arvamusliidrid on vihjanud, et ka ühiskonnale oleks oravate "puhkus" kasulik. Natuke opositsiooni raviks ilmeksimatuse sündroomi ja sunniks peeglisse vaatama.  

Praegune koalitsioonipartner igatahes oravate hirme maha võtma ei tõtta, pigem tallub konnasilmadel. Sven Mikser ütles laupäeval, et Savisaare valitsusse sotsid ei lähe - aga ei kinnitanud, et SDE ei tee valitsust Keskerakonnaga.

Hetkel kuum