Äripäev • 29. märts 2016 kell 11:18

Äripäev soovitab LHV aktsiat osta

Juhtkiri  Foto: Anti Veermaa

Äripäev peab LHV aktsiat atraktiivseks: tegemist on uuendusmeelse, ambitsioonika ja hea mainega ettevõttega, mille eesotsas on võimekad juhid.

Üksnes tõsiasi, et viimane esmaemissioon oli Tallinna börsil juba lausa kuus aastat tagasi, teeb LHV IPO rõõmsaks sündmuseks, mis võiks väikeinvestori elevile ajada. Äripäev loodab, et LHV eeskuju nakatab teisigi kodumaiseid ettevõtteid kohalikku varjusurmas börsi elustama.

Väikeinvestori otsust aktsiaid märkida või see tegemata jätta ei mõjuta aga mitte niivõrd kodubörsi käekäik ja elujõud, kuivõrd teenimisvõimalus. Äripäev peab LHV aktsiat atraktiivseks: tegemist on uuendusmeelse, ambitsioonika ja hea mainega ettevõttega, mille eesotsas on võimekad juhid. Ka Äripäeva investor Toomas kavatseb aktsiaid märkida.

Kodumaine kasvav ettevõte

LHV on kodumaisel kapitalil põhinev ettevõte, mis võib olla aktsiate ostmise argument neile, kes usuvad kodumaist kapitali ning soovivad olla osalised selle kasvus. LHV on viimastel aastatel kiirelt arenenud ettevõte, mis on tasapisi, aga järjekindlalt ja varjamatu kasvuambitsiooniga hammustanud turuosa suurtelt rahvusvahelistelt kontsernidelt. Eelmise aasta 14,8 miljoni eurone kasum on LHV-suuruse ettevõtte jaoks tubli tulemus. Hiljutine Danske pensionifondide omandamine on samuti LHV võit. Pensionifondide teenitav tulu annab olulise osa grupi kasumist ja siin on eeldatavasti veel tublisti kasvuruumi. Ettevõte on kiirelt kasvanud ja endiselt korraliku kasvu faasis. See on ka põhjus, miks hakkajamad investorid on püüdnud juba mõnda aega aktsiaid kokku osta LHV töötajatelt, kellele on aktsiaid jagatud või eelistingimustel pakutud. Varajastele investoritele, kellel see on õnnestunud, annab IPO soovi korral soodsa väljumisvõimaluse.

IPOt ette valmistava etapina emiteeris LHV eelmisel aastal võlakirju, mis märgiti üle 2,5kordselt. Ülemärkimise tõttu suurendas LHV esialgu plaanitud 10 miljoni eurose emissioonimahu 15 miljoni euroni. Ülemärkimist võib oodata ka seekord, sest müüki läheb vaid 2 miljonit aktsiat, kõigest 8% aktsiapakist. Väikeinvestorite heatahtlik huvi on loonud avalikkuses LHV emissioonile soodsa fooni, mida pole suutnud kahjustada teadmine, et suuresti on tegemist ettevõtte maineprojektiga. Sest raha kaasata saaks LHV ka börsile tulemata, kuid avalikkuses annab IPO korraldamise fakt mitu plusspunkti.

Kasu saavad eelkõige suuromanikud

Suurimat kasu saavad emissioonist LHV praegused suuromanikud. Eeldusel, et hinnatasemeks fikseeritakse 6,95 eurot aktsia eest, teeniks näiteks panga suurim aktsionär (27%) Rain Lõhmus 18,89 miljonit eurot. Andres Viisemann ja temaga seotud isikute osaluse väärtuse kasv oleks 7,4 miljonit eurot. Ettevõtte nime keskmine täht ehk Tõnis Haavel firma suuromanike hulka enam ei kuulu. Bakuu-afääriga oma nime määrinud Haavel figureeris avalikus ruumis viimati uudises, et Harju maakohus on otsustanud ta sunniviisiliselt kohtusse tuua. Eelmisel aastal mõistis kohus ta süüdi investeerimiskelmuses.

Seda, kas aktsia hind on liige krõbe või pigem taskukohane, peab iga huviline ise otsustama. Toimetuse meelest kõrgevõitu hind ei paista kohalikke investoreid peletavat. LHV pakub eelkõige teenimisvõimalust kasvuaktsiana, dividendiaktsiana pole ta esialgu nii palju atraktiivne.

Hetkel kuum