13. aprill 2016
Jaga lugu:

Hoidke silmad lahti

Lilled ja Belgia lipp Brüsselis Maalbeeki metroojaama sissepääsu juures 30. märtsil ehk kaheksa päeva pärast terrorirünnakuid.  Foto: EPA

Pärast Brüsselis toimunud terrorirünnakuid peaksid ettevõtjad aktiivselt silmad lahti hoidma ja kahtlase tegevuse kohta teavet edastama nii omavahel kui ka ametkondadele, kirjutab Eurooka Komisjoni mobiilsuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei (IRL).

Paar nädalat pärast terrorirünnakuid on olukord Brüsselis pealtnäha rahulik. Inimeste sisse ei näe, aga erinevad küsitlused ütlevad ka, et suur hulk inimesi on natuke murelikud ja pelglikud. Eluga minnakse kindlasti edasi, aga ümbrust jälgitakse rohkem ja kaalutakse, kas üht või teist asja teha.

Erinevad eksperdid on juba koos käinud ja tulevad uuesti kokku. Lennundusjulgeoleku eksperdid kohtusid üle-eelmisel nädalal, maismaatranspordi julgeolekueksperdid kohtuvad sel nädalal. Kõik, mis puudutab julgeolekut, on tavaliselt konfidentsiaalne arutelu. Ükskõik mis otsuseid vastu võetakse, siis nendest kunagi avalikult ei räägita.

Rünnakud ei ole uus teema

Julgeolekuga on alati tegeletud sügavuti ja laiahaardeliselt. Ei saa öelda, et Euroopas oleks seda kuidagi kergelt võetud. Ka terrorirünnakud, mille objektiks on olnud transport, ei ole midagi uut. Tuletame meelde kas või Madridi raudteejaama, Suurbritannia metroosid, 11. septembrit Ameerika Ühendriikides jne. Selles mõttes on seda alati arvestatud, kui luuakse ja rakendatakse transpordijulgeoleku reeglistikku. Ka praegu on Euroopas julgeolekureeglid ja nende täitmine kõrgel tasemel.

Ettevõtjad on loomulikult huvitatud sellest, et julgeolekumeetmed ei muutuks selliseks, mis pärsiksid nende tegevust. Seetõttu on äärmiselt tähtis, et kõik põhineb tegelikul riskianalüüsil, ohuhinnangul ja on oma olemuselt proportsionaalne. Lihtne on võtta vastu otsust, mis on populaarne või mis näiliselt võib suurendada julgeolekut ja turvalisust, aga tegelikult seda ei tee ning kahjustab tõsiselt ettevõtja huve.

Hoidke silmad lahti

Seetõttu on tähtis, et ettevõtjad teevad ise maksimumi, et tagada turvalisus oma tegevuses. See tähendab, et hoitakse aktiivselt silmad lahti ja antakse teavet, kui peaks nende arust midagi kahtlast silma jääma. See tähendab nii koostööd erinevate ametkondadega kui ka ettevõtjate endi vahel, kui saab vahetada parimaid praktikaid ja lahendusi, mis ühes või teises ettevõttes toimivad. Avatus ja toimivate lahenduste jagamine sama sektori eri ettevõtjate vahel peaks suurendama turvalisust kõigi jaoks, mitte viitama konkurentsile.

Autor: Henrik Hololei

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum