• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tootja tahab toetusi tagasi

  Eesti põllumehed on viimaste aastate toetuspoliitika valguses olnud väga viisakad ja rahumeelsed, leiab Roomet Sõrmus.Foto: Raul Mee

  Tootjad tahavad tagasi neid otsetoetusi (üleminekutoetusi), mille riik on oma otsustega neilt ära võtnud, kirjutab põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

  Kas kujutate ette mõnda teist riiki, kus põllumeeste otsetoetused langevad aastaga ligi 30% ja farmerid jääkski tänavale? Kardan, et Brüsseli eurokvartal ei suudaks traktorite mürast tekkiva vibratsiooni tõttu vastu pidada.
  Olgem ausad, Eesti põllumehed on viimaste aastate toetuspoliitika valguses olnud ikka väga viisakad ja rahumeelsed. Üleminekutoetuste maksmise võimalus ei tekkinud nalja viluks, selle eesmärk oli hüvitada meie tootjate madalamaid otsetoetusi võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikide konkurentidega ja ära hoida otsetoetuste järsku langust alates 2014. aastast.
  Maaeluminister ei mõista, miks me ei toetanud toetuste ümberjagamise teel kõikide piimatootjate toetamist. Sest olukorras, kus valitsus on oma ülesanded sihikindlalt tegemata jätnud, ei saa me toetada teraviljakasvatajate, lihaveisekasvatajate, lambakasvatajate, köögiviljakasvatajate jt tootjate konkurentsivõime nõrgendamist. Muidugi on piimatootjad mõõtmatult suures hädas, aga see peakski valitsust sundima ennast kokku võtma ja oma tegeliku ülesande ühise põllumajanduspoliitika karmilt reguleeritud raamides ära tegema.
  Kui aga tahame valitsuse liikmetega rääkida üleminekutoetustest, siis iga kord lõpeb vestlus sellega, et see meede ei ole tõhus ja tootjad on ühise põllumajanduspoliitika toimimisest, rahvusvahelisest konkurentsist ja turureeglitest justkui valesti aru saanud. Liiatigi pole Reformierakond üleminekutoetusi kunagi maksta lubanud ja koalitsioonipartnerid näivad ka sellesse teemasse, vaatamata valimiste eelsetele lubadustele, leigelt suhtuvat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaja Kallas ja Jüri Ratas pole turteltuvid. Ja seda pole vajagi
Mänguplaan peab olema, olgu või halb, ütlevad maletajad. Valitsuse plaan järsult tõusnud energiahindade leevendamise küsimuses on kaugel täiuslikkusest, küllap kohati lausa probleemne. Ent Äripäev tunnustab juhtkirjas valitsuserakondi kokkuleppele jõudmise eest.
Mänguplaan peab olema, olgu või halb, ütlevad maletajad. Valitsuse plaan järsult tõusnud energiahindade leevendamise küsimuses on kaugel täiuslikkusest, küllap kohati lausa probleemne. Ent Äripäev tunnustab juhtkirjas valitsuserakondi kokkuleppele jõudmise eest.
Euroopa aktsiaturge tabas järjekordne järsk langus
Euroopa aktsiaturud on järginud USA ja Aasia eeskuju ning on täna küllaltki järsult kukkunud, sest investorid muretsevad jätkuvalt rahapoliitika karmistamise ja nõrkade majandusandmete pärast, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on järginud USA ja Aasia eeskuju ning on täna küllaltki järsult kukkunud, sest investorid muretsevad jätkuvalt rahapoliitika karmistamise ja nõrkade majandusandmete pärast, vahendab Reuters.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
Valitsus jõudis energiameetmetes kokkuleppele
Koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond jõudsid kokkuleppele energia hinnatõusu leevendamise täiendavates meetmetes, millega kehtestatakse kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalagi ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli.
Koalitsioonipartnerid Keskerakond ja Reformierakond jõudsid kokkuleppele energia hinnatõusu leevendamise täiendavates meetmetes, millega kehtestatakse kodutarbijatele elektri- ja gaasi hinnalagi ning viiakse äritarbijate elektri võrgutasu nulli.