Restoranid võiksid jaanalinnu mängimise lõpetada

04. september 2016, 00:01
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160904/OPINION/160909932/AR/0/jaanalind.jpg

Söögikohtadel on aeg pea liiva alt välja võtta ja endale tunnistada, et värske toidu äraviskamine on probleem ja sellega on vaja tegeleda, leiab Äripäeva ajakirjanik Kadri Põlendik.

Mõnevõrra üllatuslikult selgub, et Eestis on restorane, kes arvavad, et neil ei jäägi kohe üldse toitu järele. Nimelt kui soomlaste toidupäästmisteenus ResQ Club käis siinsete söögikohtade jutul, et pakkuda neile võimalust praed äraviskamise asemel soodsamalt maha müüa, teatas mitu asutust, et neile on see võõras mure. Hämmastav muidugi, sest keskkonnaministeeriumi andmeil tekib Eestis aastas ca 22 000 tonni toidujäätmeid. Seal on oma osa ka kauplustel ja leibkondadel, kuid toitlustusasutused pole mingi erand.

Ei oska ette näha?

Mõnes restoranis leitakse, et ainult halval kokal, kes ei oska planeerida, jääb alles. Mõne jaoks on küsimus maines – kuidas me ütleme, et viskame värsket toitu ära, oleme ju tipptasemel restoran? Mul on nendele asutustele sõnum: te olete asjast täiesti valesti aru saanud.

Seda, kui palju tuleb söögikohta lõuna ajal külalisi, on võimatu ennustada. Kuidas peaks siis suutma kokk ennustada, kui palju teha päevapakkumisi, et kõigile jaguks, aga samas kümnete viisi üle ei jääks?

Toidu äraviskamist maineprobleemiks nimetada on muidugi ülim totrus. Hoopis suurem mainekahju tekib sellest, kui söögikoht ei oska loodussõbralikult majandada ja arvab, et keegi ei tea seda. Toidukadu tekib kõigis kohtades, pole mõtet luua illusiooni, et meid see ei puuduta.

Seega, hea restoraniomanik, unusta oma iganenud arusaamad ja tegele probleemiga. Muide, toidupank tegutseb Eestis juba aastaid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. September 2016, 16:01
    Otsi:

    Ava täpsem otsing