Aasta parimad arvamused

Foto: Anti Veermaa
Äripäev • 29. detsember 2016 kell 4:00

Äripäeva toimetus kirjutas tänavu ohtralt häid arvamuslugusid, mistõttu toome lugejateni aasta parimad.

Jaanuaris kirjutas arvamustoimetuse juht Vilja Kiisler, miks eestlane on vaene. Vilja leidis sellele lühikese vastuse: sest tulemusest rohkem väärtustab eestlane tuima rügamist. Eestlane kardab andekaid inimesi, kellel paistab kõik tulevat liiga kergelt ja kiirelt. Kõige hullem, kui selline inimene on takkapihta veel naeratav ja õnnelik. Selle loo nimetas toimetus Äripäeva aasta parima arvamusloo nominendiks. 

Veebruaris Vilja jätkas. Lugu "Vaesus on sinu peas" räägib sellest, et kui inimene on otsustanud vaene olla, ei saa talle seda keegi keelata. Aga hea on teada, et vaene olla pole kohustuslik.

Märtsis jagas lugejatega oma kogemust börsitoimetuse juht Juhan Lang, kes kirjutas võõravihasest Eestist. Tema meelest rõhub rassistlike rünnakute põhjustatud äng Eestis elavaid võõramaalasi aina valusamini. Toimetus hindas Juhani lugu kõrgelt ja nimetas selle samuti Äripäeva aasta parima arvamusloo nominendiks. 

Aprillis lahkas Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi endise peaministri ja euroametniku Siim Kallase võimalusi saada Eesti presidendiks. Tema meelest olid need õhkõrnad. Toona alanud kampaania vilju võib Kallas aga hoopis noppida järgmistel riigikogu valimistel, oli Aivari seisukoht. 

Mais kirjutas edasi Vilja, ent seekord EASi teemal. Tema lugu "Kuradi hollandlane!" kirjeldas Eesti märgi konkursi valupunkti, kui ootamatult tuli üks välismaalane oma kontseptsiooniga, mis paiskas segi EASi plaanid. 

Juunis üllatus Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel, kui ta luges Silvano juhi ülbevõitu intervjuud. Tal tekkis seepeale küsimus: miks on Silvano üldse börsil?!

Juulis kirjeldas oma mõtteid börsitoimetuse ajakirjanik Rainer Saad, miks ta loodab surra 75aastaselt. Paljud tahavad elada kaua, kuid liiga kõrge eani elamine ei pruugi Raineri meelest olla loodetud õnn. 

Augustis kirjutas taas Meelis, kes andis edasi oma 12 õppetundi korteri ostmisel. Meelis vahetas sel suvel Tallinnas elukohta. Ta astus läbi üle 30 objektilt ja väisas netis sadu. Ta otsustas jagada selle käigus eredalt meelde jäänud hetki.

Septembris leidis Vilja, on vaja kirjutada lugu nähtamatu jaamaülema hukust. Lugu oli Rainist, kes kõndis nurgast nurka nagu piinatud loom. Iseenda kingade kaja – Rain käis ka kodus alati kingadega – hakkas talle pikapeale seljaajus vastu kajama. Aga kingad võttis Rain jalast ära ainult magades. Isegi Keit ei teadnud selle tõelist põhjust. 

Oktoobris kirjeldas Äripäeva uudistetoimetuse juht Harry Tuul isehakanud eliidi suurusehullust. Harry meelest olid mõne ametniku ja poliitiku kommentaarid president Toomas Hendrik Ilvese talukoha ümber lahvatanud skandaali kohta jahmatavalt demagoogilised. Toimetus nimetas Harry kirjutise Äripäeva parimaks arvamuslooks. 

Novembris tundis Äripäeva ajakirjanik Fredy-Edwin Esse Californias vahetult pärast Ameerika Ühendriikide presidendivalimisi, et tal on süda paha. Nagu joonud oleks! Talle oli Brexit maksahaak, Donald Trumpi valimine USA presidendiks aga hoop kahe jala vahele. 

Detsembri parima arvamusloo kirjutas Äripäeva turundusjuht Ranno Pajuri, kes käratas kõigile peale: jääge vait, mingit sõda ei tule! Võiksime järele mõelda, enne kui tahes või tahtmata ise sõjahirmu õhutame. No tõepoolest!

Hetkel kuum