Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pankrotihaldur tahab paremat palka

  Terje EipreFoto: Andras Kralla

  Panktorihalduritelt ei peaks eeldama tasuta töö tegemist, leiab kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aseesimees Terje Eipre.

  Praegu kehtiv pankrotiseadus on vastu võetud 2003. aastal ning aja jooksul on seadusele vaid pisikest iluravi tehtud. Nende muudatuste käigus on täpsustunud ja suurenenud halduri kohustused pankrotiprotsessis, kuid täiesti kõrvale on jäänud halduri töötasu ja kulutuste katmisega seonduv, mis ei ole aga sugugi vähem tähtis.Ajutise halduri nimetab kohus, kui võlausaldaja esitab pankrotiavalduse kohtule ning võlgnik sellele vastu ei vaidle. Haldur selgitab välja võlgniku vara, kohustused ja maksejõuetuse tekkimise põhjused. Ta analüüsib raamatupidamisdokumentatsiooni ning annab hinnangu võlgniku varalisele seisundile, tagab vara säilimise. Samuti annab ajutine haldur hinnangu võlgniku ettevõtte tegevuse jätkamise ja juriidilisest isikust võlgniku tervendamise väljavaadetele.Halduri töö on ka töötajate töötasuarvestuse jm asjakohaste dokumentide esitamine Töötukassale tööandja maksejõuetuse hüvitise taotlemiseks. Kui ettevõttes töötab palju inimesi, võib vaid ette kujutada, kui ajamahukas kogu see töö tegelikult on. Rääkimata sellest, et Eesti-suguses e-riigis, kus töötajate registril ja maksuametil on olemas kõik andmed töötajate ja nende palkade kohta, on üsna kummaline, et pankrotihaldurilt oodatakse samade andmete käsitsi komplekteerimist.
  Ainuüksi ajutise pankrotihalduri töö võib võtta aega kuid. Kui selgub, et ettevõte on varatu ning menetlus lõpeb raugemisega, saab haldur selle töö eest koos maksudega tasu 397 eurot. 
  See summa kehtib muutumatul kujul viimased kümme aastat. Juhul, kui ettevõttes on müüdavat vara, saab ajutine haldur seadusest tulenevate ülesannete täitmise eest kohtult taotleda tasu maksmist tunnitasu alusel. 
  Pankrotiprotsesse, kus on ka müüdavat vara, tuleb tänases Eestis ette järjest harvem – heal juhul üks aasta jooksul halduri kohta. Enamasti on vara ettevõttest enne pankrotiprotsessi välja kanditud ning firmast jäänud alles tühi kest. Märgatavalt on suurenenud füüsiliste isikute pankrottide väljakuulutamise otsuste arv ning vähenenud juriidiliste isikute osas. Füüsiliste isikute menetlused on valdavalt varatud ning algatatud eesmärgiga taotleda võlgadest vabastamist.
  Kohus otsustab
  Pärast pankroti väljakuulutamist jätkub protsess tavaliselt veel aastaid. Õigupoolest nüüd halduril alles suurem töö algabki – tuleb suhelda võlausaldajatega, kontrollida esitatud nõuded, esitada tagasivõitmise hagid, politseile vajadusel kuriteokaebus, käia kohtus, teha väljamaksed võlausaldajatele. 
  Kui pankrotiprotsess lõpeb, siis sõltub kohtu otsusest, milline tasu haldurile määratakse – kas see vastab halduri tehtud tööle või mitte. Sageli ei ole määratav tasu vastavuses halduri tööga või jääb haldur sisuliselt tasustamata. Kui tasu määratakse, võivad võlgnik või võlausaldajad selle vaidlustada, millele järgneb taas kord pikk kohtumenetlus, mille lõppedes puudub halduril igasugune kindlus, kas ta saab tasu kätte. Viimase aja kohtupraktika on näidanud, et võimalik on vaidlustada ka kohtulahendeid, mis on juba jõustunud. Seega puudub halduril praegu igasugune kindlus.
  Suur probleem on raugevate pankrotimenetlustega. Need on juhtumid, kus võlgniku pankrot kuulutatakse välja, kuid see lõpeb raugemisega vara puudumise tõttu. Praeguse seisuga on sätestamata reeglid, kuidas selliste olukordade puhul pankrotihalduri töö tasustatakse. Leiame, et niisuguses olukorras tuleks panna vastutus äriühingu juhatuse liikmele. 
  Pankrotihaldureid ei ole Eestis palju (vaid sadakond) ja ka pankrotte pole meil palju – aastas umbes nelisada. Samas on pankrot ettevõtlusega paratamatult aeg-ajalt kaasas käiv nähtus ning pankrotihalduri amet on ometi nagu töö iga teinegi. Ärgem siis eeldagem, et selle ameti esindajad tegutseksid vaid õhinapõhiselt. Rääkimata sellest, et kui haldurite töö tasustamine oleks motiveerivam, paraneks ettevõtluskliima – meil oleks vähem „allavoolu“ lastud ettevõtteid ja pika ninaga jäänud võlausaldajaid. Küllap pikapeale hakkaks paranema ka ettevõtjate suhtumine, mis praegu paraku on selline, et firma varast tühjaks kantimine pole mingi häbiasi, vaid pigem vastupidi. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Saksamaa suurim Vene gaasi importija teatas 12,3 miljardi euro suurusest kahjumist
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Töötuid on Eestis rohkem, kui statistika näitab
Töötukassa andmetest tuli välja, et praegu on töötuid registreeritud rohkem, kui statistikaameti teise kvartali statistika näitab. Üks põhjus võib olla see, et Ukrainast pärit põgenike töötuna arvele võtmine statistikaameti andmetes ei kajastu.
Töötukassa andmetest tuli välja, et praegu on töötuid registreeritud rohkem, kui statistikaameti teise kvartali statistika näitab. Üks põhjus võib olla see, et Ukrainast pärit põgenike töötuna arvele võtmine statistikaameti andmetes ei kajastu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.