• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Turuvõitlus pensionäride pärast

  Kaido KeppFoto: erakogu

  Pensioni kogumisega on lood paremaks läinud, konkurentsi ja teadlikkuse tõus ootab ka pensionite väljamaksmisel, kirjutab IIZI partnersuhete juht Kaido Kepp.

  Alates kogumispensionide süsteemi rakendumisest on pideva tähelepanu all süsteemi üks külg, milleks on kogumine. Vähem tähtis ei ole aga ka süsteemi teine osa, milleks on pensionide väljamaksmine. Kui praegu ei ole neid inimesi veel palju, kes oma kogutud raha eest pensioni saavad, siis peagi olukord muutub.
  Kui vaadata kogumise poolt, siis siin on vähese konkurentsi tõttu olnud rõhk peamiselt fondide haldustasudel ja tootlusel ning nende kahe seostel. Konkurentide lisandumisel ja inimeste teadlikkuse tõustes on alanud olulised muutused. Juba ainuüksi teade Tuleva turuletulekust on muutnud teise samba klientide olukorda. Fondide valitsemistasud on alanemas ja ka valikuid on juurde tekkinud, näiteks passiivselt hallatavad fondid.
  Kuidas aga on lugu selle pensionide poolega? Siin võib täheldada sarnast olukorda, mis fondimaastikul oli 10 aastat tagasi. 
  Praegu kehtib pensionisambast raha väljamaksmisel standardlahendus, et fondiosakute väärtuse eest ostetakse eluaegne pensionikindlustuse leping. Erandjuhtumitena vaadatakse seda, kui raha on kogunenud vähevõitu (ligikaudu 9000 eurot), siis võidakse teha perioodilisi väljamakseid pensionifondidest ja eluaegset pensionilepingut ei pea ostma.
  Kui raha on kogutud summas, mis ei ületa 10kordset rahvapensioni määra (täna ca 1800 eurot), võib selle summa korraga välja võtta. Kui on õnnestunud koguda üle 123 160 euro, võib pärast pensionilepingu sõlmimist osa rahast fondi alles jätta ja seda siis pisut paindlikematel tingimustel kasutada või jätta pärijatele. Kogu raha tuleb üldjuhul kanda ühte konkreetsesse pensionilepingusse ja pensionilepinguid pakub täna kolm elukindlustusseltsi.
  Mis võiks tulevikus olla teistmoodi ja kuidas seda saavutada? Märksõnadeks teadlikkus ja konkurents, just need asjad, mis pensionifondide puhul on paranenud või paranemas.
  Investeerimisriski võiks lubada
  Subjektiivsete hinnangutega on seotud ka garantiide väärtustamine üldisemalt. Elukindlustus pakub klassikaliselt garantiisid. See tähendab, et pikaealisuse riski katmise kõrval kirjutatakse välja ka intressigarantiisid. Ka siin võiks kaaluda lubada suuremaid valikuid, nt lubada investeerimisriski ka pensionieas, kui inimene seda soovib. Lisaks on raske hinnata, kas pakutavad muud garantiid – pension on küll eluaegne, aga mitte lühem kui 10 aastat - on adekvaatsed või mitte.
  Kokkuvõttes on hea, kui valikuid ja konkurentsi tekib juurde, ja loodame, et nii läheb. Oluline on, et samba peaeesmärk – sissetuleku tagamine kogu pensionipõlveks – ei läheks kaduma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
USA aktsiaturud alustasid uut nädalat langusega
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Soome tarbijate usk tulevikku varises kokku
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Kui tänavu peaks Soome reisijate häälekat vestlust Tallinna tänavatel väheks jääma, siis pole imestada midagi: tarbijate nii nõrka kindlust majandusolukorra suhtes sealne statistika ei mäletagi.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim logistika-, metalli- ja puidusektorit
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.
Venemaa ja Valgevene kaupade impordi täielik lõpetamine mõjutaks enim Eesti logistika-, metalli- ja puidusektorit, kus teistest riikidest pärit asenduskaubad on enam kui veerandi võrra kallimad, selgub Arenguseire Keskuse lühiraportist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.