Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Statistikaamet tuleb kinni panna

  Kaur LassFoto: Meeli Küttim

  Kui maksud tehakse liiga kõrgeks, hakatakse neist kõrvale hiilima, kirjutab Conscious Initiative’i tegevdirektor Kaur Lass Facebookis.

  Maksukoormuse suurendamise asemel tuleks hoopis:
  1. Vähendada õigusaktide hulka ja regulatsioonide kogust. Mida vähem on keelde, seda lihtsam on olla ettevõtja. Mida lihtsam on olla ettevõtja, seda enam laekub makse.
   
  2. Vähendada ametnike hulka, sest kui regulatsioone on vähem, saame kaotada nii kurgi ka banaani kõveruse kontrollijad jms tüübid. Alustada võiks statistikaameti kaotamisest. Maksuametist jt ametitest saab moodustada IT-lahenduse abil andmeid koondava, umbes 50inimeselise üksuse mõne ministeeriumi koosseisus. Kohe oleks kolme-neljasaja isiku palgafond ja terve uue maja rendisumma vaba raha.
  3. Lõpetada õigusaktide muutmine ametnike igavusest. Kuritegeliku seadusloome hea näide on uus planeerimisseadus. Demokraatliku kaasava planeerimise lõpetamise kahju ei saa rahasse panna, küll aga on süsteemide muutmine, ümbertegemine ja seaduse täitmatajätmine juba toonud umbkaudu 10 miljonit eurot otsest kahju. Kui kinnisvarakriis peaks kätte jõudma, kirjutatakse veel uue seaduse mõjul korstnasse veel paarsada miljonit ja aetakse pankrotti sadu firmasid.
  4. Hoida maksusüsteem lihtne, nagu see oli pikka aega – läbipaistvus ja arusaadavus tagab tulud. Arusaamatus pigem soosib vajadust kolida firmad siit mujale. Meile on Skype ja TransferWise Eesti firmad, aga tegelikult nad ju pole seda, sest mujal on soodsam toimetada. Liiga kõrged maksud on nt tapnud laevade Eesti laevaregistris hoidmise. Tallinki laevadki ei sõida Eesti lipu all.
  5. Kaasata rahandus/majandusvaldkonda inimesi, kes on midagi loonud. Toomas Tõniste on mees õigel kohal, just sellise eluterve suhtumisega inimesi ongi riiki juhtima vaja! Tore Toomas, et sa selle keeruka väljakutse vastu võtsid. Ettevõtjana mõistab Tõniste, et tema firma maksab suurte maksude kujul kinni tema ministripalga ja veel mitmesaja ametniku palgakulud. Ta saab aru, et tema palk ei tule mitte riigieelarvest, vaid kogutud maksutulust. Ametnikud paraku ei saa aru, et nende palga maksavad ettevõtjad kinni maksude näol.
  6. Asuda kuulama eksperte. Nt kui planeerimisseaduse menetlemise ajal oleks kuulatud erialaliite, poleks me praegu olukorras, kus keegi planeerimisseadust ei täida. Ka mitte riik ise! Kui tehtaks korralik IT-lahendus, poleks vaja meil 400 töötajaga statistikaametit koguma neidsamu andmeid, mis maksuamet kogub IT-lahendusega, mis on ajast ja arust ning ei tööta Maci peal! Kõik lollused, mis sünnivad ekspertide seisukoha arvestamata jätmisest, maksab kinni lõpuks maksumaksja.
 • Hetkel kuum
Marcus Keller: pool Eesti taastuvenergiast on illusioon "See, mis praegu ühiskonnas toimub, on haletsusväärne jalgade lohistamine"
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Prantsuse keskpankur ei muretse kallineva nafta pärast: olgem kannatlikud
Toornafta hindade tõus ja sellele järgnenud kütuste kallinemine ei muuda Euroopa Keskpanga väljavaadet ja eesmärki tuua 2025. aastaks inflatsioon 2 protsendini, vahendab Reuters.
Toornafta hindade tõus ja sellele järgnenud kütuste kallinemine ei muuda Euroopa Keskpanga väljavaadet ja eesmärki tuua 2025. aastaks inflatsioon 2 protsendini, vahendab Reuters.
Kinnisvaraturg istub põhjas: järgmisel suvel enam sama hinnaga osta ei saa Parkimiskoht ja panipaik topitakse vägisi tasuta kaasa
Igasügisesel suurel kinnisvarainvestorite kokkutulekul "Kinnisvaraseminar 2023" tõdesid arendajad ja tuntud kinnisvaragurud, et see, mis praegu toimub kinnisvaraturul, on järgmisel aastal möödanik. Põhi on käes just praegu!
Igasügisesel suurel kinnisvarainvestorite kokkutulekul "Kinnisvaraseminar 2023" tõdesid arendajad ja tuntud kinnisvaragurud, et see, mis praegu toimub kinnisvaraturul, on järgmisel aastal möödanik. Põhi on käes just praegu!
Reaalajas börsiinfo
Toiduauto ärimees suve halvimast festivalist: tegime 70 eurot kassat
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Esimese suve toiduauto ärimehena tegutsenud Myrakas rääkis saates „Äri Eestimaal“, et suvi läks ettevõttel hästi ning entusiasm on tal endiselt alles. Siiski leidus positiivsete kogemuste kõrval ka tõrvatilk meepotis, kui ta meenutas suve kõige õnnetumaks väljasõiduks kujunenud pannkoogifestivali. „See on meie jaoks halva festivali etalon,“ rääkis Myrakas.
Maru Metalli juht kardab, et sektoris läheb raskemaks
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
ASi Maru Metall juhatuse esimehe Heiti Zukovitsi hinnangul läheb ehitusmaterjalitootjatel tulevikus olukord raskemaks, selgus saates “Äripäeva TOP”. See-eest on ASi Toode peadirektor Aivo Rosenberg positiivsemalt meelestatud.
Marcus Keller: pool Eesti taastuvenergiast on illusioon "See, mis praegu ühiskonnas toimub, on haletsusväärne jalgade lohistamine"
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
Isegi, kui me ohverdame eneseväärikuse ning külmetame talvel tõukerattaga ummikus, oleme saavutanud ainult indiviidi hävitamise ja vaba tahte lõhkumise, kui me toodame taastuvenergia sildi all süsihappegaasi edasi, kirjutab majandusteemalise blogi Eksponent.ee toimetaja Marcus Keller.
CUPRA avas ainulaadse garaaži uksed
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Tallinnas Sõpruse puiesteel avas uksed CUPRA Garage, mille sarnast ei ole terves Eestis ega ka lähipiirkonnas. Tegemist on uudse kontseptsiooniga CUPRA kui automargi tutvustamisel oma klientidele.
Rooma paavst palus hoiduda mängimast Ukraina relvaabiga
Rooma paavst ja Vatikani riigipea Franciscus ütles laupäeval, et mõned riigid "mängivad" Ukrainaga, kui algselt varustavad ukrainlasi relvadega ja siis kaaluvad kokkuleppest taganemist, vahendab Reuters.
Rooma paavst ja Vatikani riigipea Franciscus ütles laupäeval, et mõned riigid "mängivad" Ukrainaga, kui algselt varustavad ukrainlasi relvadega ja siis kaaluvad kokkuleppest taganemist, vahendab Reuters.
Olerex ja juhatuse liige said kaela kriminaalkahtlustuse "See on lavastatud süüdistus!"
Prokuratuur kahtlustab Olerexi ja juhatuse liiget Andres Linnast valeandmete esitamises, mis puudutasid eelmise aasta lõpus Eestisse saabunud kütust.
Prokuratuur kahtlustab Olerexi ja juhatuse liiget Andres Linnast valeandmete esitamises, mis puudutasid eelmise aasta lõpus Eestisse saabunud kütust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.