• Jaga lugu:

  Statistikaamet tuleb kinni panna

  Kaur LassFoto: Meeli Küttim

  Kui maksud tehakse liiga kõrgeks, hakatakse neist kõrvale hiilima, kirjutab Conscious Initiative’i tegevdirektor Kaur Lass Facebookis.

  Maksukoormuse suurendamise asemel tuleks hoopis:
  1. Vähendada õigusaktide hulka ja regulatsioonide kogust. Mida vähem on keelde, seda lihtsam on olla ettevõtja. Mida lihtsam on olla ettevõtja, seda enam laekub makse.
   
  2. Vähendada ametnike hulka, sest kui regulatsioone on vähem, saame kaotada nii kurgi ka banaani kõveruse kontrollijad jms tüübid. Alustada võiks statistikaameti kaotamisest. Maksuametist jt ametitest saab moodustada IT-lahenduse abil andmeid koondava, umbes 50inimeselise üksuse mõne ministeeriumi koosseisus. Kohe oleks kolme-neljasaja isiku palgafond ja terve uue maja rendisumma vaba raha.
  3. Lõpetada õigusaktide muutmine ametnike igavusest. Kuritegeliku seadusloome hea näide on uus planeerimisseadus. Demokraatliku kaasava planeerimise lõpetamise kahju ei saa rahasse panna, küll aga on süsteemide muutmine, ümbertegemine ja seaduse täitmatajätmine juba toonud umbkaudu 10 miljonit eurot otsest kahju. Kui kinnisvarakriis peaks kätte jõudma, kirjutatakse veel uue seaduse mõjul korstnasse veel paarsada miljonit ja aetakse pankrotti sadu firmasid.
  4. Hoida maksusüsteem lihtne, nagu see oli pikka aega – läbipaistvus ja arusaadavus tagab tulud. Arusaamatus pigem soosib vajadust kolida firmad siit mujale. Meile on Skype ja TransferWise Eesti firmad, aga tegelikult nad ju pole seda, sest mujal on soodsam toimetada. Liiga kõrged maksud on nt tapnud laevade Eesti laevaregistris hoidmise. Tallinki laevadki ei sõida Eesti lipu all.
  5. Kaasata rahandus/majandusvaldkonda inimesi, kes on midagi loonud. Toomas Tõniste on mees õigel kohal, just sellise eluterve suhtumisega inimesi ongi riiki juhtima vaja! Tore Toomas, et sa selle keeruka väljakutse vastu võtsid. Ettevõtjana mõistab Tõniste, et tema firma maksab suurte maksude kujul kinni tema ministripalga ja veel mitmesaja ametniku palgakulud. Ta saab aru, et tema palk ei tule mitte riigieelarvest, vaid kogutud maksutulust. Ametnikud paraku ei saa aru, et nende palga maksavad ettevõtjad kinni maksude näol.
  6. Asuda kuulama eksperte. Nt kui planeerimisseaduse menetlemise ajal oleks kuulatud erialaliite, poleks me praegu olukorras, kus keegi planeerimisseadust ei täida. Ka mitte riik ise! Kui tehtaks korralik IT-lahendus, poleks vaja meil 400 töötajaga statistikaametit koguma neidsamu andmeid, mis maksuamet kogub IT-lahendusega, mis on ajast ja arust ning ei tööta Maci peal! Kõik lollused, mis sünnivad ekspertide seisukoha arvestamata jätmisest, maksab kinni lõpuks maksumaksja.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA Toidu-ja Ravimiamet hääletas kolmanda vaktsiinidoosi vastu
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.