• Jaga lugu:

  Statistikaamet tuleb kinni panna

  Kaur LassFoto: Meeli Küttim

  Kui maksud tehakse liiga kõrgeks, hakatakse neist kõrvale hiilima, kirjutab Conscious Initiative’i tegevdirektor Kaur Lass Facebookis.

  Maksukoormuse suurendamise asemel tuleks hoopis:
  1. Vähendada õigusaktide hulka ja regulatsioonide kogust. Mida vähem on keelde, seda lihtsam on olla ettevõtja. Mida lihtsam on olla ettevõtja, seda enam laekub makse.
   
  2. Vähendada ametnike hulka, sest kui regulatsioone on vähem, saame kaotada nii kurgi ka banaani kõveruse kontrollijad jms tüübid. Alustada võiks statistikaameti kaotamisest. Maksuametist jt ametitest saab moodustada IT-lahenduse abil andmeid koondava, umbes 50inimeselise üksuse mõne ministeeriumi koosseisus. Kohe oleks kolme-neljasaja isiku palgafond ja terve uue maja rendisumma vaba raha.
  3. Lõpetada õigusaktide muutmine ametnike igavusest. Kuritegeliku seadusloome hea näide on uus planeerimisseadus. Demokraatliku kaasava planeerimise lõpetamise kahju ei saa rahasse panna, küll aga on süsteemide muutmine, ümbertegemine ja seaduse täitmatajätmine juba toonud umbkaudu 10 miljonit eurot otsest kahju. Kui kinnisvarakriis peaks kätte jõudma, kirjutatakse veel uue seaduse mõjul korstnasse veel paarsada miljonit ja aetakse pankrotti sadu firmasid.
  4. Hoida maksusüsteem lihtne, nagu see oli pikka aega – läbipaistvus ja arusaadavus tagab tulud. Arusaamatus pigem soosib vajadust kolida firmad siit mujale. Meile on Skype ja TransferWise Eesti firmad, aga tegelikult nad ju pole seda, sest mujal on soodsam toimetada. Liiga kõrged maksud on nt tapnud laevade Eesti laevaregistris hoidmise. Tallinki laevadki ei sõida Eesti lipu all.
  5. Kaasata rahandus/majandusvaldkonda inimesi, kes on midagi loonud. Toomas Tõniste on mees õigel kohal, just sellise eluterve suhtumisega inimesi ongi riiki juhtima vaja! Tore Toomas, et sa selle keeruka väljakutse vastu võtsid. Ettevõtjana mõistab Tõniste, et tema firma maksab suurte maksude kujul kinni tema ministripalga ja veel mitmesaja ametniku palgakulud. Ta saab aru, et tema palk ei tule mitte riigieelarvest, vaid kogutud maksutulust. Ametnikud paraku ei saa aru, et nende palga maksavad ettevõtjad kinni maksude näol.
  6. Asuda kuulama eksperte. Nt kui planeerimisseaduse menetlemise ajal oleks kuulatud erialaliite, poleks me praegu olukorras, kus keegi planeerimisseadust ei täida. Ka mitte riik ise! Kui tehtaks korralik IT-lahendus, poleks vaja meil 400 töötajaga statistikaametit koguma neidsamu andmeid, mis maksuamet kogub IT-lahendusega, mis on ajast ja arust ning ei tööta Maci peal! Kõik lollused, mis sünnivad ekspertide seisukoha arvestamata jätmisest, maksab kinni lõpuks maksumaksja.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Börsiteemad on hägused? Siit saab abi! Tallinna börsi juhi aktsiatesse investeerimise ABC
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Riskivaba investeerimist pole olemas, samas riski võtmata ei ole paremat homset, kirjutab Tallinna börsi juht Kaarel Ots aktsiatesse investeerimise põhitõdesid meenutades.
Investori nädal: aktsionäride koosolekud, LHV aktsiate ja BluOri võlakirjade märkimine
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Mai viimast nädalat ilmestab mitu aktsionäride koosolekut, jätkub LHV märkimisõigustega kauplemine, lisaks on võimalus märkida täiendavaid LHV aktsiad ning esimest korda pakutakse börsile BluOr Banki võlakirju, neljapäev on Balti börsil kauplemispüha.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.