• Jaga lugu:

  Mürts tuleb Rootsist?

  HaamerFoto: Postimees/Scanpix

  Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus juhib kinnisvaraturgu analüüsides tähelepanu sellele, et sõltume suuresti Rootsi pankadest.

  Kuigi ma ei näe suurt põhjust, miks kinnisvara hindades peaks toimuma märkimisväärne langus või turu seiskumine, tooksin ohu märgina välja selle, et oleme sõltuvad eelkõige Rootsi pankadest – ja kui seal peaks turg kokku kukkuma, siis see mõjutab otseselt meid.
  Samas, kui ma hiljuti seda ühe Soome sõbraga arutasin, rahustas ta mind ja väitis, et kui mingist riigist finantsiliselt üldse sõltuda, siis kõige stabiilsem ning kindlam valik kogu maailmas olekski ilmselt Rootsi. Heaoluriik, mis on aastasadu olnud stabiilsuse etalon ning pigem järjepidevalt vältinud suuri krahhe ja majanduslikke kõikumisi.
  Kindlasti on ka kuulutuste hulgal kinnisvaraturule oma mõju, kuid et see on pigem aja märk, mitte tingimata krahhi ettekuulutus. Info liikumise kiirus suureneb iga päevaga. Hästi suunatud ja kiirelt levivad kuulutused ning reklaamid annavad tunde, et elame infouputuses. Kõik on justkui müügis.
  Pakkumiste hulk suurem
  Kui kinnisvarasektoris tõesti kuulutustega seoses midagi mõõta, siis pakkumiste arvu ja hinnakasvu. Pakkumiste hulk on turul selgelt kasvanud. Ühtlasi on keskmine ruutmeetri hind jõudnud Tallinnas sarnasele tasemele eelmiste tipphindadega. Seega muutub müügitempo aeglasemaks ning turg stabiilsemaks. Ostjatel tuleb välja käia suurem rahasumma, samas on valikut rohkem ning otsustamine käib aeglasemalt.
  Hakkame jõudma olukorda, et kui müüdava vara hind on turule kohane, saab Tallinnas korteri senise kuu kahe asemel müüdud kolme kuni viie kuu jooksul. See tempo on Euroopa keskmist arvestades väga kiire, seda isegi juhul, kui müügiaeg Tallinna turul pikeneks kordades. Kinnisvaraturg on otseses seoses üldise majandusfooniga. Kui majandusel läheb hästi, siis sujuvad asjad ka kinnisvarasektoris.
  Põhilised kinnisvarasektorit mõjutavad tegurid on laenuturg, üldine poliitika ja elaniku keskmine sissetulek. Laenuturu mõju on ilmselt kõige olulisem, sest 70–80% kinnisvaratehingutest finantseeritakse laenurahaga. Kuniks meie suurimad pangad annavad soodsat laenu ja intressid püsivad stabiilsed, püsib ka mõistlik konkurents krediidiasutuste vahel.
  Sise- ja välispoliitiline mõju on samuti olulise tähtsusega. Üldisele majandusele mõjuvad hästi madalad maksud ja heanaaberlikud suhted. Suuremat osa ekspordiärist on aetud aastasadu lähinaabritega. Ühtlasi on väisinvesteeringute huvi eeldatavalt suurim naabrite seas, seega tasub häid suhteid hoida. Igasugune sõjaline olukord või agressiivsus lähinaabrite suhtess mõjutab vägagi elanike meelsust ning usku tulevikku, isegi kui tegemist on vaid poliitilise sõnakõlksuga.
  Hinnakasv jätkub
  Probleemiks võib kujuneda ka maksusüsteem. Kinnisvaraturgu halvaks erinevad kinnisvaratehingut puudutavad maksud, omamise maks ning ka tulumaksusoodustuste muutmine või kaotamine tehingute puhul kinnisvaraga jms.
  Ei saa ka unustada, et kodu ostetakse eelkõige sissetulekule tuginedes. Kui Eesti keskmine sissetulek suureneb samas tempos või kiiremini kui tõuseb kinnisvara ruutmeetri hind, püsib nõudlus üleval.
  Samas, kinnisvaraarendus pole stabiilsel turul loteriivõit. Projektid tuleb hästi läbi mõelda, et need oleks müüdavad, ning meeles pidada, et ehitushinna kasv ning pikenev müügiaeg vähendab projektide marginaale.
  Elu on näidanud, et kriisid saavad alguse olukorrast, mida me ette ei näe või millele piisavalt tähelepanu ei oska pöörata. Niisiis on raske öelda, millel hinnalangus tulevikus baseerub. Uue Maa spetsialistid arvavad, et kinnisvarasektori perspektiiv tundub lähitulevikus stabiilne ning pigem jätkub mõõdukas hinnatõus. Arvame, et viimaste aastate 10protsendiline aastane hinnatõus on vähetõenäoline, kuid üldise majanduskasvuga vastavuses olev tõus kinnisvaraturul siiski toimub.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.