Hiiliv erastamine

Harry Tuul, Harry Tuul 07. juuli 2014, 12:24

Sandor Liive juhitud Eesti Energia on ainuüksi viimase viie aastaga müünud osaluse viies firmas, neist lõviosa eraettevõtetele.

Selgub aga, et jupphaaval on Eesti Energiat ka erastatud. Nimelt on Sandor Liive juhitud Eesti Energia ainuüksi viimase viie aastaga müünud osaluse viies firmas, neist lõviosa eraettevõtetele. Kõige värskem 7 miljoni eurone tehing sõlmiti juunis, kui sündis leping elektri- ja sidevõrke ehitava tütarettevõtte Võrguehitus müügiks Saksa päritolu Leonhard Weiss’ile. Lisaks müüdi aastal 2012 Televõrgu aktsiad Tele2-le ja Kohtla-Järve Soojuse enamusosalus Viru Keemia Grupile. Kaks tehingut on toimunud ka riigiga, kui 2010. aastal müüdi Elering ning mullu sidusettevõtte Estlink varad Eleringile ja Fingridile.

Ettevõtte seisukohast on ilmselt tegu kaalutletud ja mõistliku korrastamisega, kus keskendutakse põhitegevusele ning vähem olulistest ja -kasumlikest projektidest loobutakse. Kuna tegu on aga riigifirmaga, satub iga tehing terava tähelepanu alla. Just nagu börsifirmadel, kelle vastu investorid ja avalikkus kõrgendatud huvi tunnevad. Kuid vastupidiselt avalikult noteeritud firmadele on riigile kuuluva Eesti Energia puhul osade tegevuste lahtiriigistamist investorile (firmaomanikust maksumaksjale) esitatud juba tagantjärgi faktina. Nii põhjendamine kui ka mõju ettevõtte väärtusele on jäetud tagaplaanile.

Selle haiguse raviks on parim lahendus lähtuda börsireeglitest. Samas plaan viia Eesti Energia börsile, mis oli 2010-2011 aastatel lõpusirgel, kuid siis toonase valitsusjuhi Andrus Ansipi otsusel diskvalifitseeriti, on sügavale maha maetud. Asjata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2014, 14:51
Otsi:

Ava täpsem otsing