Rehe hoiatab Vene sidemete hävitamise eest

Vilja Kiisler, Aivar Rehe 04. september 2014, 11:29

Venemaa eemaldamine SWIFT-tehingute süsteemist hävitaks kõik senised majandussidemed, leiab Danske Banki juht Aivar Rehe.

Briti peaminister David Cameron on esitanud ettepaneku kehtestada järgmise nn Vene sanktsioonina blokeerida Vene pankade ligipääs SWIFT-tehingute süsteemile.

Tegemist on äärmiselt tõsise ja laiaulatusliku mõjuga meetmega. Selle tugev negatiivne mõju ei laieneks mitte ainult Vene pankadele ning ettevõtlusele, vaid ka Euroopa ja sealhulgas Suurbritannia enda pankadele ja ettevõtlusele.

SWIFT pakub oma liikmetele finantsvahendussõnumite võrguteenust. SWIFTi süsteemi kaudu liikuvaid finantsvahendussõnumeid kasutatakse maksete, raha- ja väärtpaberituru ning kaubanduse finantseerimise tehingute teostamiseks.

Iga SWIFTi süsteemi liige on selles võrgus kättesaadav oma BIC-koodi kaudu. Et pangad ja teised finantsasutused saaksid omavahel antud võrgus sõnumeid vahetada, sõlmivad osapooled kahepoolse kokkuleppe, millist tüüpi sõnumeid omavahel vahetatakse. Kokkuleppe tingimustes on võimalik määrata, kas sõnumiliiklus on ühepoolne (näiteks pank saab ainult sõnumeid vastu võtta, aga saata ei saa) või kahepoolne (mõlemad osapooled saavad sõnumeid nii saata kui ka vastu võtta).

Määratluse block Russian banking access põhjal ei ole võimalik järeldada, millist tehnilist piirangut sellise võimaliku sanktsiooniga plaanitakse rakendada. Kuna kirjeldatud kahepoolsete lepingute hulk on väga suur, on sanktsioonide puhul oluliselt lihtsam deaktiveerida kõigi Vene pankade BIC koodid ja muuta SWIFTi süsteem nende pankade jaoks seeläbi kättesaamatuks. Sellisel juhul ei toimuks Vene pankadega mingisugust infovahetust – ei Venemaa kohalikus valuutas ega teistes valuutades. EL pangad (sh Eesti pangad) ei saaks infot oma Venemaal olevate korrespondentkontode ja laekumiste kohta ning Vene pankadel puuduks ligipääs oma teistes riikides olevatele korrespondentkontodele. Halvatud oleks kogu makseliiklus.

Raharingluse peatamisega peatub kogu kaubavahetus kahe suure regiooni EL ja Venemaa vahel. Tulemusena võime asuda kiiresti arvutama kahjusid nii ettevõtluse tasandil, aga ka riikide maksutulude alalaekumisele. Äsja rakendatud põllumajandussanktsioon puudutab selles võrdluses kordades vähem Euroopa ja Venemaa majandusi.

Sellise otsuse vastuvõtmisele peab eelnema meetme põhjalik riskide analüüs. ELi liidrid peavad kindlasti otsust kümme korda enne mõõtma kui raharinglusesse sarnane kirvehoop lüüa. See lõikab läbi kõik senised majandussidemed.

 

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    08. September 2014, 11:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing