Juhan Lang • 27. august 2015 kell 11:58

Hiina esirikas: riigi kasvueesmärk on fantaasia

Hiina rikkaim inimene Wang Jianlin.  Foto: EPA

Hiina rikkaim inimene Wang Jianlin leiab, et riik peaks langetama ebareaalseid ametlikke majanduskasvu eesmärke, vahendab BBC.

Tema sõnul peab Hiina loobuma fantaasiast hoida kasvuprognoosid 7 või 8 protsendi juures. Hiina börsikrahhi tõttu hinnanguliselt 13 miljardit dollarit kaotanud Jianlini arvates peaks riik keskenduma jätkusuutlikule ja ohutule kasvule, selle asemel, et seada pikemas perspektiivis ebareaalseid eesmärke.

Tema sõnul peaks riik aktsepteerima majanduse 6-5% suurust kasvutempot. „Hiina majandus peaks investeeringute ja ekspordi asemel toetuma pigem tarbimisele,“ selgitas ta. „See on valulik protsess. Kui ümberkujundamist ei juhtu nüüd, siis tulevikus on see veelgi valulikum.“

Ehkki Hiina aktsiaturud lõpetasid viimase kauplemispäeva tugevalt plussis, on Shanghai peamine börsiindeks viimase kahe nädalaga kukkunud üle 20%. Maailma investorid on mures, et Hiina ei suuda säilitada tugevat majanduskasvu ning vähenenud nõudlus globaalsete toorainete ja kaupade järele räsib ka muu maailma majandust.

Hetkel kuum