Pille Ivask • 11. september 2015 kell 10:23

Eesti Energial ajaloo suurim võlakirjamüük

Eesti Energia Iru soojuselektrijaam.  Foto: Erik Prozes

Eesti Energia tegi ajaloo suurima võlakirjaemissiooni, vahendab Bloomberg.

Emissiooni tulemusel koguti investoritelt märkimistaotlused ja hinnastati uus võlakiri mahus 500 miljonit eurot, tähtajaga 22. september 2023, avaldas Eesti Energia pressiteate vahendusel.

Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila ütles, et investorid võtsid Eesti Energia võlakirjade refinantseerimises osalemise hästi vastu ja huvi oli oodatust suurem. „See näitab, et madalatest energiahindadest tingitud keerulistest turuoludest hoolimata usaldavad investorid Eesti Energiat ning meie äritegevust hinnatakse jätkusuutlikuna,“ lisas Avila.

Läbiviidud võlakirjatehing on Eesti Energia jaoks ajaloo suurim. Uue võlakirja tähtaeg on 8 aastat ja sellest laekuvat raha kasutatakse vanade 2018. ja 2020. aasta tähtajaga võlakirjade tagasiostuks. Tehingu tulemusel pikeneb Eesti Energia kohustuste keskmine tagasimaksetähtaeg ning väheneb refinantseerimisrisk. Võlakirjade intressiks kujunes kokku 2,384% aastas.

Uues emissioonis osales üle 80 investori.

Investorite jaotus riigiti: Skandinaavia ja Balti riigid 44%, Saksamaa ja Austria 20%, Prantsusmaa 15%, Suurbritannia 10%, Šveits 4%, ülejäänud riigid 7%.

Investorite lõikes oli jaotus: fondid 48%, kindlustusettevõtted 21%, pangad 15%, pensionifondid 5%, muud investorid 11%.

Võlakirjad noteeritakse Londoni börsil. Tehingu peakorraldajad olid Barclays, Deutsche Bank ja Nordea. Kaaskorraldaja oli Swedbank.

Eesti Energia möödunud aasta puhaskasum oli 159 miljonit eurot, käive 880 miljonit eurot. Nii kasum kui käive tulid peamiselt elektri müügist Eesti, Läti ja Leedu turule. Lisaks peab Eesti Energia plaani hakata rahvusvahelisel tasemel müüma ettevõtte inseneride arendatud tehnoloogiat, samuti laiendada kildaõliäri, et toota kvaliteetsemat kütust.

Hetkel kuum