Birjo Must • 30. september 2015 kell 10:37

Börsidel nelja aasta halvim kvartal

Börsidel läks kolmas kvartal väga kehvasti.   Foto: EPA

Maailma börsid lõpetavad selle kvartali suure tõenäosusega nelja aasta halvima tulemusega.

Suurima löögi andis aktsiatele augustikuine börsipaanika, mis vallandus tänu muredele Hiinas. Tooraine hindade pidurdamatu langus, Hiina börsi kukkumine, jüaani devalveerimine, Kreeka maksejõuetuse küsimus ning USA Föderaalreservi septembrikuine koosolek muutsid investorid väga ebakindlaks.

„Globaalsed aktsiad lõpetavad oma halvima kvartali alates 2011. aastast. Börsidel kasvatavad praegu hirmu nõrk globaalne majanduskasv, mis on tingitud arenevate turgude langusest,“ teatas investeerimispank Barclays kolmapäevases raportis.

Kvartali halvima börsiindeksi tiitli pälvib tõenäoliselt Hiina Shanghai Composite. See on kukkunud 25%, mis on halvim tulemus alates 2008. aastast. Lisaks sellele kukkusid S&P 500, Dow Jonesi ja Nasdaqi indeksid kõik ligi 9%. Saksa börsiindeks DAX langes 15%, Prantsuse CAC 11%, Itaalia indeks 8% ja Hispaania oma 13%.

Suurem osa vastutuskoormast langeb just arenevate turgude õlule. Viimastel andmetel müüsid investorid selles kvartalis 40 miljardi dollari eest arenevate turgude väärtpabereid. Finantskriisi tipu ajal 2008. aastal voolas arenevate riikide finantsturgudelt välja umbes 105 miljardit dollarit.

Hetkel kuum