Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas valida USA dividendiaktsiaid?

    USAFoto: epa

    USA dividendiaktsiad on pakkunud pikaajaliselt väga head tootlust. Tihtipeale pakuvad nad lisaks dividendidele ka korralikku kapitalikasvu.

    Dividendide koha pealt on oluline vaadata ettevõtte pikaajalist väljamaksete käitumist. Samuti peaks vaatama, et firma poleks dividendide maksmiseks võlakoormust väga suureks kasvatanud,“ ütles Kodumaa hoiu-laenuühistu juhatuse esimees ja investor Rait Kondor.
    Samas on tema sõnul aktsepteeritav, kui keerulisematel aastatel on dividende makstud ka võlakoormuse väikse kasvu kaudu. Dividendide väljamaksed peaksid tulema peamiselt siiski teenitavast rahavoost.
    Investor Jaak Roosaare lisas, et dividendiaktsiate puhul tuleb jälgida, kui suure osa moodustab dividend kasumist ja vabast rahavoost. „Lisaks peaks uurima ettevõtte bilanssi ja võlataset,“ ütles ta.

    Kuidas alustada dividendiaktsiate ostmist USA turult?

    Jaak Roosaare, investor

    Hea koht USA dividendiaktsiate uurimiseks on http://www.dripinvesting.org/tools/tools.asp. Seal on Exceli tabelitena toodud Dividenditšempionid – need on ettevõtted, kes on üle 25 aasta dividende kasvatanud. Seal saab aktsiaid sorteerida dividenditootluse ja teiste näitajate alusel. Lisaks on seal eraldi toodud ka ettevõtted, mis on dividendi kasvatanud 10-24 aastat ja 5-9 aastat. Ideid võib saada ka seekingalpha foorumitest.

    Kui ettevõtted on kaardistatud, siis tasuks paika panna kriteeriumid, mille alusel valikuid teha. Häid mõtteid võib üles korjata dividendiinvestorite blogidest, näiteks dividendmantra.com. Seal on lugu USA noormehest Jasonist, kes ehitab endale dividendiaktsiatest finantsvabaduse portfelli ja on investeerinud enam kui 70 erinevasse firmasse.

    Rait Kondor, Kodumaa Hoiu-laenuühistu juhatuse esimees

    Otsin eelkõige soodsa hinnaga ettevõtteid ning mõned neist maksavad ka korralikke dividende. Teine variant on kasutada stock screener'it – näiteks on see olemas Google Finance’is ja sealt saab otsida kõrgema dividenditootlusega ettevõtteid. https://www.google.com/finance/stockscreener

    Kõrge dividenditootlus võib olla petlik
    Roosaare sõnul jääb optimaalne dividenditootlus pika ajalooga dividendiaktsiate puhul umbes 3-6 protsendi vahele. „Kahekohalised dividenditootlused on enamasti petlikud. Väga sageli on selle taga ettevõtte ja sektori nõrkus ning dividenditootlus on kõrge tänu aktsiahinna langusele,“ hoiatas ta.
    „Parimad kogutootlused on tulnud sageli ettevõtetest, mille aktsia dividenditootlus on ainult 1-2 protsenti, kuid kes dividende jõuliselt tõstavad. Sellega seoses kasvab ka aktsiahind.“ Roosaare arvates on üks sellistest ettevõtetest näiteks Apple.
    Rait Kondor ütles, et investor peaks lisaks dividenditootlusele võrdlema kindlasti ka seda, kas tegemist on jätkusuutliku dividenditootlusega või lühiajalise fenomeniga. „Kõrge dividenditootlusega aktsiate puhul tasub ajalukku vaadata ja kindlaks teha, kas sarnane dividenditootlus on olnud ka viimasel 3-4 aastal. Selleks tuleks jälgida eelkõige dividendide väljamakseid ühe aktsia kohta. Oluline on, et rahas tehtud väljamakse on püsinud samal tasemel või on ajas tõusnud.“
    Kondori sõnul võib väga heaks dividendiks pidada üle 6 protsendilist tootlust. Hea dividenditootlus jääb aga 4-6 protsendi vahele.
    Kondor lisas, et USAs on paljude klassikaliste dividendiaktsiate tootlus 2-3 protsendi juures, sest need on populaarsed ja hästi juhitud ettevõtted. Turu tippfaasis ei ületa selliste ettevõtete tootlus tavaliselt 4 protsenti. „Näiteks Procter and Gamble’i dividenditootlus on praegu 3,5 protsenti, Coca-Cola oma 3,1 protsenti ning Johnson & Johnsonsil 3,0 protsenti.“
    Dividendiaktsiate indeksfond ületab S&P 500 tootlust
    S&P 500 Dividend Aristocrats indeks on viimase kümne aasta jooksul ületanud tublisti terve S&P 500 indeksi tootlust. Indeksis on ka mitu ettevõtet, mis on tõstnud dividende praktiliselt igal aastal.
    S&P 500 Dividend Aristocrats indeksis on 52 ettevõtet, mis kuuluvad ühtlasi ka S&P 500 indeksisse. Need on ettevõtted, mis on viimase 25 aasta jooksul tõstnud dividende igal aastal, selgub S&P Dow Jones Indices andmetest.
    „Indeks võtab igat ettevõtet eraldi investeerimisvõimalusena ning indeksi koostamisel ei võeta arvesse ettevõtte suurust. Kõigi kaal on indeksis sama,“ kirjutab S&P Dow Jones Indices.
    Kuidas on Dividend Aristocrats indeksil viimase kümne aasta jooksul läinud? Graafikult on näha, et S&P 500 indeksist on tootlus protsendides olnud tunduvalt kõrgem.

    Soovitusi julgetele huntidele

    Jaak Roosaare, investor

    Veidi riskantsematest valikutest olen investeerinud Potash Corpi. Neil on hetkel kõvasti tegemist kasumlikkuse hoidmisega, kuid senine dividendiajalugu on paljulubav. Mulle meeldib ka pikaajaline väljavaade sektorile. Hetkel on tootlus 7-8 protsendi juures.

    Kes tahab julge hunt olla, siis TerraForm Global peaks maksma investoritele 1,1 dollarit dividende aktsia kohta. Aktsia kaupleb praegu aga 4,26 dollari juures. Sellise investeeringu puhul peab ka muidugi haavlitega arvestama.

    USA dividendiaktsiate eelised

    Rait Kondor, Kodumaa Hoiu-laenuühistu juhatuse esimees

    Eesti investorile on USA dividendiaktsiate eelis see, et maaklerfirma võtab 15 protsenti tulumaksu. Euroopa omadelt võetakse aga 30 protsenti tulumaksu. Samuti hoiavad USA aktsiad suuremat stabiilsust dividendide väljamaksmisel. Tihti ei langetata dividende isegi majanduskriisi ajal. Euroopa firmadel on dividendide väljamaksetes majandustsüklitest tulenevad kõikumised sees. Investoril tasub aga alustada Baltikumist, sest siin ei pea maksma ka 15protsendilist tulumaksu. Häid dividendiaktsiaid leidub palju.

    „Ma usun, et see indeks on investeerimisel täitsa hea lahendus. Mulle endale meeldib siiski ise aktsiaid sealt nimekirjast valida,“ kommenteeris Jaak Roosaare.
    Investoritele, kes otsivad pikaajalist kasvu ja usuvad, et dividendide järjepidev tõstmine viitab ka ettevõtte üleüldisele edule, on tegemist väga hea investeeringuga. Dividend Aristocratsi saab investeerida läbi ProShares S&P 500 Dividend Aristocratsi börsil kaubeldava fondi.
    Huvitavad üksikaktsiad
    Jaak Roosaare ütles, et talle meeldib investeerida spekulatiivsemalt. „Püüan leida tulevasi aristokraatidest dividendiaktsiaid.“
    Roosaare usub, et näiteks Apple on tulevikus nagu Microsoft, mis on dividende tõstnud juba 14 aastat järjest. „Kui ma ostan täna Apple’i aktsiat 1,75 protsendilise dividenditootlusega ja dividend järgmise 5-6 aastaga kolmekordistub (nagu juhtus Microsoftiga), siis on minu tootlus päris korralik.“
    Lisaks Apple’ile on Roosaare dividendide eesmärgil oma portfelli soetanud ka USA naftahiiu ExxonMobili. „Ettevõte on suutnud 33 aastat dividendi kasvatada ja ma usun, et suudab ka edaspidi.“
    Kolmandaks nimetas ta General Motorsi, mis alles alustas pärast reorganiseerimist dividendide maksmist. Roosaare tõi esile ka Fordi ja ütles, et mõlemal ettevõttel on dividendi tõstmiseks ruumi küllaga.
    Rait Kondor nimetas aga mänguasjade tootjat Mattelit, mis on pärast käibe ja kasumi langust viimasel pooleteise aasta jooksul tegemas ümberpööret. „Seal on juhtkond vahetatud ning uue juhatusega soovitakse käivet taas kasvatama hakata. Hoolimata käibe ja kasumi langusest on dividendide väljamakset hoitud samal tasemel ning 38sendilist kvartalidividendi maksti ka oktoobris. Dividenditootlus jääb 6 protsendi juurde.“
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Maailmatasemel rallistaarile sauna müünud ettevõte haarab üha enam uusi välisturge
Tartumaal tegutsevad saunatootjad näevad, et saun pole sugugi ainult põhjamaa inimese jaoks, vaid pakub huvi ka palju kaugemates maades, nii õnnestus neil saun müüa isegi maailmakuulsale rallisõitjale Thierry Neuville’ile.
Tartumaal tegutsevad saunatootjad näevad, et saun pole sugugi ainult põhjamaa inimese jaoks, vaid pakub huvi ka palju kaugemates maades, nii õnnestus neil saun müüa isegi maailmakuulsale rallisõitjale Thierry Neuville’ile.