Mait Kraun • 20 jaanuar 2016

Saudid kaitsevad riaali spekulantide eest

Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman  

Nafta hinnalanguse ja Lähis-Ida kulukate sõdade tõttu surve alla sattunud Saudi Araabia piirab riaali (Saudi Araabia valuuta) langusele panustamist, vahendab Bloomberg.

Ametivõimud käskisid pankadel piirata kauplejate võimalusi riaali langusele panustada. Praegu on valuuta seotud USA dollariga, mis on pakkunud saudidele finantsstabiilsust juba üle 30 aasta.

Riaal on surve alla sattunud, sest kauplejad spekuleerivad, et valitsuse jaoks muutub tugevneva dollari valguses fikseeritud kursi kaitsmine liiga kalliks. Kauplejad panustavad riaali devalveerimisele enim raha alates 90-date lõpust.

„Ametivõimude eesmärk on suretada välja spekulatiivne tegevus, millega panustatakse riaali fikseeritud kursi kaotamisele,“ ütles Commerzbanki krediidianalüütik Apostolos Bantis. „See meede tähendab, et aja jooksul vähendatakse ettemüügitehingute arvu, sest sellised tehingud muutuvad investorite jaoks tunduvalt riskantsemaks.“

Ei ole palju neid, kes ennustavad, et Saudi Araabia võiks oma valuutat devalveerima hakata. Sellegi poolest näitab see samm, millisesse kriisi kuningriik tegelikult jõudnud on. Võimul olev Al Saudi perekond on võtnud ette erakorralisi samme, et riigi naftasõltuvust vähendada. Valitsus tõstis eelmisel kuul ka bensiinihindasid ja vähendas kulutusi, et eelarvepuudujääki leevendada. Lisaks sellele on saudid kaalunud ka riikliku naftafirma, Saudi Aramco, osaluse müüki.

 

Hetkel kuum