Mait Kraun • 17 veebruar 2016

Mehhiko peeso tegi 7 aasta suurima tõusu

Mehhiko peeso.  Foto: EPA

Mehhiko peeso tegi dollari suhtes üle 7 aasta suurima tõusu, sest kohalik keskpank üllatas investoreid intressimäärade tõstmisega, vahendab MarketWatch.

Pärast keskpanga otsust kallines peeso dollarisse kiiresti üle 3 protsendi. Õhtuks oli tõus taandunud 2,74 protsendini. Tegemist oli suurima päevase tõusuga alates 2008. aasta finantskriisist, teatasid analüütikud.

Tänasel Mehhiko Keskpanga kohtumisel arutati globaalsete turgude volatiilsust ja nafta hinnalanguse mõju riigi kontrolli all olevale naftafirmale Petroleos Mexicanos (tuntakse ka nime all Pemex). Kohtumise lõpus teatas keskpank, et tõstab baasintressimäära 50 baaspunkti võrra 3,75 protsendini. See on suur tõus, sest tavaliselt tõstavad keskpangad intresse 25 baaspunkti kaupa.

Analüütikute jaoks oli otsus üllatav. Barclays’ panga valuutastrateegid ütlesid teisipäeval, et tõenäoliselt ootab Mehhiko Keskpank Föderaalreservi järel. Analüütikud arvasid, et keskpank tõstab intresse alles siis, kui Föderaalreserv seda uuesti teeb.

Tõsi, detsembris järgiti Föderaalreservi eeskuju ja tõsteti intressimäärasid. Selle kuu alguses teatasid Mehhiko rahapoliitikud, et intresside tõstmine pannakse ootele.

Mehhiko Keskpanga juht Agustin Carstners ütles, et intresside tõstmine oli motiveeritud peeso nõrkusest. Tema sõnul tekkis peeso odavnemise tõttu risk, et keskpank ei suuda täita 3protsendilist inflatsioonieesmärki.

Hetkel kuum