Rainer Saad • 15. aprill 2016 kell 10:27

Mobius: Venemaa pakub sajandi võimalust

Mark Mobius on arenevate turgude tuleviku suhtes optimistlik.  Foto: Reuters/Scanpix

Arenevatele turgudele investeeriva varahalduri Templeton Emerging Marketsi tegevjuht Mark Mobius näeb Venemaal väga suurt võimalust.

„Venemaa on väga odav. Probleeme valmistavad aga sanktsioonid ja nende tõttu ei saa paljud sinna investeerida. Kui sanktsioonid ära kaovad, saab Vene aktsiaturul minna väga hästi,“ ütles Mobius CNBC-le.

MSCI Russia indeks on sel aastal tõusnud peaaegu 20 protsenti, kuid 2014. aasta tipust on aktsiaindeks siiski 36 protsenti madalamal.

Venemaa majandus on sattunud keerulisse olukorda pärast Krimmi annekteerimist 2014. aasta märtsis. USA ja Euroopa Liit reageerisid annekteerimisele Venemaa-vastaste sanktsioonidega. Venemaa majandust ja rubla on negatiivselt mõjutanud ka nafta hinna järsk langus maailmaturul. Uudisteagentuuri TASS teatel kahanes Venemaa majandus eelmisel aastal 3,7%. 2014. aastal kasvas see 0,6%.

Mobius pole ainuke, kes näeb Venemaal võimalust. „Kui vaadata Venemaa majandust, siis halvim on möödas,“ ütles East Capitali partner Karine Hirn CNBC-le. „Venelased kulutavad vähem kui varem, kuid nad ikkagi jätkavad kulutamist.“

Ka Vene firmade dividenditootlus on Hirni sõnul ahvatlev. „Vene turg on olnud alati üks parema dividenditootlusega turge arenevate riikide seas. Nüüd kavatseb rahanäljas Venemaa valitsus tõsta riigi omanduses olevate firmade dividendimäära 25 protsendilt 50 protsendile,“ lisas ta.

Venemaa börs on ahvatlev ka kohalikele fondidele. Eelmisel aastal oli Trigon Capitali Vene fondi tootlus üle 40%. Hiljuti ütles fondi juht Jelena Rozenfeld Äripäevale, et Venemaa majandus on põhja saavutanud ning aktsiad on jätkuvalt odavad.

Uuesti vaatavad lääneriigid üle Venemaa vastased sanktsioonid juulis.

Hetkel kuum