Indrek Mäe • 22 aprill 2016

Venemaa ja saudid üritavad naftahinda alla suruda

Nafta puurkaev  Foto: EPA

Kuigi Venemaa ja Saudi Araabia püüdsid möödunud nädalavahetusel Dohas naftatoodangut külmutada, jätkavad mõlemad pärast kõneluste nurjumist „musta kulla“ maksimaalses mahus turule paiskamist.

Kataris toimunu järel on nii Saudi Araabia, Venemaa kui ka Iraan ähvardanud oma naftatoodangut tõsta. „Doha läbirääkimiste nurjumine säilitas vabaturumajanduse tingimused - Venemaa kasutab seda ära ja pumpab nii palju naftat kui turg kannatab, saudid käituvad samamoodi“, ütles Rahvusvahelise Energiaagentuuri analüütik Neil Atkinson CNBC-le.

Ekspertide hinnangul on Saudi Araabia võimeline oma toodangut suurendama 2 miljoni barreli võrra päevas. Samuti suudavad senisest suuremas mahus naftat turule paisata Kuveit ja Araabia Ühendemiraadid. „Sellist tootmisvõimekust nagu neil riikidel, pole maailmas kellelgi teisel,“ sõnas Atkinson.

Tootmise paisutamine üle turunõudluse on alates 2014. aasta keskpaigast naftahindu langetanud ning enim kannatavad seetõttu riigid, kelle tootmiskulu on kõrgem. Näiteks on USA põlevkiviõli tootjad asunud juba naftapuurtorne sulgema ning toodangut vähendama. Ennustuste kohaselt väheneb Ühendriikide põlevkiviõli toodang sel aastal veelgi.

Atkinsoni sõnul ollakse tagasi olukorras, kus kõik pumpavad nii palju naftat kui suudavad, ning ülejääkide arvukust reguleerib aja jooksul turg. „Venelased jätkaks endale sobivas mahus naftatootmist ka siis, kui lepe oleks olemas,“ lisas ta.

Doha läbirääkimised nurjusid Iraani vastuseisu tõttu naftatoodangut külmutada ning seetõttu ei olnud valmis seda tegema ka teised suurtootjad, näiteks Saudi Araabia. Järgmine naftariikide kohtumine peetakse 2. juunil. Kuigi riigid on lubanud lepet uuesti arutada, ei süsti lubadus turgudesse erilist optimismi.

Hetkel kuum