Euroala deflatsioon vähenes

Euroala deflatsioon vähenes mais.  Foto: Reuters/Scanpix

Euroalalt tuli täna vastakaid signaale – regiooni deflatsioon on küll veidi vähenenud, kuid majapidamistele antud laenud ei vasta ootustele.

Vastavalt Eurostati kiirhinnangule oli euroala aastane inflatsioon mais -0,1%. See näitaja vastas Reutersi küsitletud ökonomistide prognoosile ja oli kõrgem kui aprillis saavutatud -0,2%. Sellegipoolest on tulemus palju kehvem kui Euroopa Keskpanga eesmärgiks seatud 2%.

Samal ajal aeglustus laenude andmine majapidamistele, mis valmistab poliitikutele samuti muret. Euroopa ettevõtetele antud laenud paranesid mõnevõrra, kasvades aprillis aastaga 1,2%.

Euroala töötuse määr oli aprillis 10,2%, püsides samal tasemel.

"Euroala aprilli statistika näitab, et majanduskasv on jätkuvalt küllaltki aeglane. Euroopa Keskpanga laiendatud stiimulprogramm pole veel täit mõju avaldanud ja kahtleme, et see üldse kiirendab laenamise kasvu märkimisväärselt," vahendas CNBC Capital Economicsi analüütikute värsket aruannet.

Pantheon Macroeconomicsi eurotsooni peaökonomist Claus Vistesen jäi aga järgmiste kuude inflatsiooni suhtes küllaltki optimistlikuks. "Üldiselt on eurotsooni inflatsioonil jätkuvalt nõrk surve, kuid olukord muutub kiiresti, kuna energiahinnad stabiliseeruvad," märkis Vistesen.

Randstadi juhi Jacques van den Broeki sõnul oleme juba näinud USA tööturu näitajate püsivat paranemist ja nüüd on Euroopa kord. "Me näeme, et Euroopa kogub jõudu. Prantsuse turg on heas olukorras, samuti ka Hollandi, Belgia, Hispaania ja Itaalia turud," rääkis ta, andes lootust, et regiooni majanduskasv tuleb küllaltki hea.

Hetkel kuum