Mait Kraun • 4. august 2016 kell 9:15

Musk: Tesla ei ole tegelikult "raha kaotav äri"

Elon Musk  Foto: EPA

„Tegelikult ei ole tegemist raha kaotava äriga,“ ütles Tesla tegevjuht Elon musk pärast autotootja kvartalitulemuste avalikustamist.

Ettevõtte kahjum oli teises kvartalis 293,2 miljonit eurot (1,02 senti aktsia kohta). Käive ulatus aga 1,56 miljardi dollarini. Kahjum oli kaks korda suurem kui analüütikud ootasid – prognoosid olid vastavalt 52 senti aktsia kohta ning 1,62 miljardit dollarit.

Lisaks sellele jätkati innukat kulutamist – ettevõte jätkas Nevada tehase ehitust ning tootmise parandamist. 30. juuni seisuga oli ettevõttel vaba raha 3,25 miljardit dollarit, mida on veidi rohkem kui varem.

Tegevjuht Musk kommenteeris, et Tesla kasvukiirus kompenseerib kasumlikkuse puudumist. „Kasumlikkuse puhul on õige küsida, milline on meie kasvueesmärk,“ ütles Musk. Pärast mõningast arutlemist ütles ta, et ettevõte ei kaota raha.

„Kui see kõik kokku koondada, võib seis olla segane. Ja siis arvatakse, et Tesla on raha kaotav ettevõte. Tegelikult nii see ei ole. Vähemalt mitte siis, kui sa kasvad 100 protsenti aastas,“ ütles Musk.

Tegelikult siiski Tesla on raha kaotav ettevõte. Autotootja pole ükski majandusaasta olnud kasumis ning eelmisel aastal ulatus kahjum 900 miljoni dollarini. Lisaks plaanitakse selle aasta teises pooles kulutusi tõsta 2,25 miljardi võrra, et kiirendada Model 3 tootmise alustamist.

Tõsi, Tesla kasv on olnud tohutu, aga see on tulnud miljardite dollarite arvelt. Ja tundub, et Musk tahab kasvu kiirendada – sellega ohverdatakse kasumlikkus määramata ajaks. Musk ise prognoosis, et Tesla rahavood jõuavad plussi sellel aastal. Eelmises kvartalis lükkas ta seda tähtaega edasi.

Hetkel kuum