Pille Ivask • 15. september 2016 kell 11:15

8 aastat turgude kollapsist: mida õpetas Lehman Brothers

Lehman Brothers  Foto: epa

Täna kaheksa aastat tagasi kuulutas Lehman Brothers välja pankroti ning saatis sellega maailma finantsturgudele hoiatava signaali. Ökonomistid ja eksperdid selgitasid CNBCle, mida on maailm krahhist õppinud.

Panmure Gordoni spetsialist David Buik lausus, et pangandussektor taastub krahhist endiselt. “Tõsi, turud on lähiaastate leevenduste eest tänulikud,” jätkas Buik, pidades silmas kvantitatiivset leevendamist, mis on võimaldanud turgudel aega juurde võita ning aidanud enesekindlust taastada.

Lehman Brothers kuulutas pankroti välja 15. septembri esimestel tundidel ning jutt levis kulutulena üle maailma. Juba lõuna ajal hakkasid maailma keskpangad koostama plaani, kuidas kivina langevaid finantsturge päästa.

“Lehman Brothersi kollaps sundis finantsinstitutsioone mõistma, et kõige alus on usaldus ning selle tagasivõitmine on pikk ja olulisi struktuurseid muudatusi nõudev protsess,” meenutas EMEA juht Michael Cole-Fontayn. “Alates aastast 2008 on pangad tugevdanud oma bilanssi, neil on rohkem kapitali ning likviidset vara. Samuti on pangad palju investeerinud riskijuhtimise valdkonda,” jätkas ta ning märkis, et selgelt on näha, et loobutud on sellistest riskantsetest sammudest nagu laenude edasimüümine.

Kriitikud ütlevad, et globaalne pangandus on endiselt üsna habras. Analüütikute hinnangul on USA pangandussektor paremas olukorras kui Euroopa oma. Viimase puhul märgitakse eeskätt tagasihoidlikku majanduskasvu, Brexitiga kaasnenud ebakindlust ning madalaid intressimäärasid.

Siiski on ka neid, kes maailma pangandust väga negatiivses valguses ei näe ning leiavad, et asjad on palju paremad kui kaheksa aasta eest. Kuigi kriisist väljumine võtab aega, on positiivseid arenguid mitmes sektoris.

“Jätkusuutlikku majanduskasvu näeme praegu nii USAs, Suurbritannias, Kanadas kui Saksamaal. Neis riikides on tööstuse määr jõudnud kriisieelsele tasemele,” lausus Inglise Panga rahapoliitika komitee endine liige Andrew Sentance. Ta lisas, et G7 riigid, kel majandusega probleeme, on hädas seetõttu, et neil on riigisisesed struktuursed probleemid, ning siin maailmamajandust süüdistada ei saa.

Hetkel kuum