Pille Ivask • 20. september 2016 kell 13:30

Suurbritannias toimub finantspettus iga 15 sekundi järel

Britid langevad sageli finantspettuse ohvriks.  Foto: epa

Financial Fraud Actioni (FFA) andmeil on selle aasta esimesel poolel Suurbritannias toimunud enam kui miljon finantspettust.

CNN Money kirjutab, et võrreldes möödunud aastaga on tegu enam kui 53% suuruse kasvuga. Ühtlasi tähendab see, et Suurbritannias pannakse finantskuritegu toime iga 15 sekundi järel.

FFA andmeil muutuvad pangad pettuste avastamisel üha osavamaks. See aga ei tähenda, et petised oleksid loorberitele puhkama jäänud: ka nemad muutuvad aina oskuslikumaks ning nuputavad välja viise, kuidas inimestelt raha ning isikuandmeid välja meelitada.

Uuringu kohaselt vastas 26% küsitletutest, et nad andsid välja oma isikuandmeid inimestele, kes väitsid end olevat pangast. Samas märkisid inimesed, et nad teavad, et ei tohi väljastada oma andmeid ilma põhjalikult kontrollimata, kellele need lähevad ja mis tarbeks.

Samast uuringust selgub, et vastajate peamine põhjus anda välja oma isikuandmeid on see, et nad usaldavad teisel pool telefonitoru olijat. Samuti märgiti, et oma isikuandmeid anti seetõttu, et neil oli kiire ning nad tahtsid telefonikõnega ruttu ühele poole saada.

FFA plaanib hakata britte põhjalikult finantsasjades koolitama ning informeerima, missugused e-kirjad või telefonikõned võivad olla petistelt, kes ihuvad hammast võõra raha peale.

Möödunud aastal petsid kriminaalid inimestelt välja kokku 775 miljonit naela ehk peaaegu 890 miljonit eurot.

Hetkel kuum