Mait Kraun • 17. oktoober 2016 kell 17:30

Ökonomist: 2017. aasta majandussurutis on ebatõenäoline

USAs majanduslangust ei oodata.  Foto: Scanpix/Reuters

2017. aasta majandussurutis ei ole võimatu, aga see on ebatõenäoline, ütles ökonomist Anthony Chan.

Chase Private Clineti peaökonomistina töötava Chani sõnul on tarbijate kindlustunne tugev ja ettevõtete kasumikasv ning 10aastaste riigivõlakirjade tootlus taastumas. Selle tõttu on majandussurutis (vähemalt kaks kvartalit kestev majanduslangus) suhteliselt ebatõenäoline.

Ta tõi välja, et Michigani ülikooli küsitlusest selgus, et tarbijate kindlustunne on viie punkti võrra kõrgem kui tavaliselt enne majandussurutist. Kindlustunde vähenemine võiks aga majandussurutise tõenäosust tõsta, ütles ta.

Chan näeb, et 2017. aasta saab USA börsifirmade jaoks pöördepunktiks, sest viis kvartalit kestnud kasumite langus saab läbi.

„Järgmisse aastasse liikudes võiks energiahinnad tõusta ja toorained stabiliseeruda. See aitab S&P 500 indeksi ettevõtete kasumid uuesti kasvama panna, sest energiasektor moodustab turust veidi enam kui 7 protsenti,“ ütles Chan CNBC-le.

Järgnevatel nädalatel teatavad börsifirmad oma kolmanda kvartali majandustulemused. Prognoositakse, et Standard & Poor’s 500 indeksi ettevõtete kasumid langevad juba kuuendat kvartalit järjest. Tõsi, käibe osas on prognoos veidi optimistlikum ning arvatakse, et kuus kvartalit kestnud langus saab läbi. 

Tulemuste hooaeg on alanud suhteliselt hästi - USA suurpangad Citigroup, JPMorgan ja Bank of America on analüütikute ootusi ületanud.

Hetkel kuum