Mait Kraun • 18. oktoober 2016 kell 20:54

Börs: aktsiaturud tõusid üle maailma

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

Aktsiaturud tõusid täna üle maailma ning dollar odavnes, sest spekuleeritakse, et Föderaalreserv ei hakka intresse kiiresti tõstma, vahendab Bloomberg.

Aktsiaturud tegid peaaegu nelja nädala suurima tõusu ning käimas on ka tulemuste hooaeg. Dollar odavnes, sest tarbijahinnad tõusid oodatust vähem. Nafta kallines ning ületas uuesti 50 dollari taseme. Investorid hoiavad OPECi tegemistel silma peal – organisatsioon kohtub novembris, et arutada naftatootmise külmutamise detaile.

Kauplejad panustavad sellele, et Föderaalreserv kergitab detsembris intressimäärasid ning ühtlasi alustab nende järk-järgulise tõstmisega. Majandusandmed on olnud head ning arvatakse, et Föderaalreservil pole head vabandust, miks intresside tõstmisest loobuda.

„Inflatsiooninäitajate tõttu on paljud kauplejad võtnud oma kasumid välja, mis nad dolllari tõusuga said,“ ütles Western Union Business Solutionsi analüütik Joe Manimbo.

MSCI maailma aktsiate indeks tõusis 0,9 protsenti. Sellel aastal on indeks tõusnud juba 3,5 protsenti. Standard & Poor’s 500 indeks lisas 0,6 protsenti ja jõudis 2139 punktini. Eile jõudis indeks kuu madalaima tasemeni. Goldman Sachsi aktsia tõusis, sest ettevõtte kasum tõusis 47 protsendi võrra. Ka Netflixi aktsia kallines, sest ettevõte teatas, et teenuse kasutajate arv on teinud järsu hüppe.

WTI toornafta kallines täna 1,7 protsenti ja Brent lisas 1,2 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 50,77 ja 52,11 dollarit. Kulla hind tõusis 0,5 protsenti 1263 dollarini untsist.

Hetkel kuum