Mait Kraun • 18. oktoober 2016 kell 18:00

Investorid põgenevad rahasse

Dollarid  Foto: EPA

Kas investorid kardavad võlakirjaturu krahhi, globaliseerumise lõppu või euroala uut kriisi?

Põhjuseid, miks fondijuhid oma raha osakaalu suurendavad, on mitu. Okroobris kasvas raha osakaal 5,8 protsendini portfellist (septembris oli vastav protsent 5,5). See on veidi kõrgem tase kui vahetult pärast Brexitit. Kusjuures osakaal on tõusnud kõrgtasemeni alates 2001. aasta novembrist, mil olid äsja toimunud 9/11 terrorirünnakud.

Isegi finantskriisi või euroala võlakriisi ajal pole kuiva püssirohtu nii palju olnud, selgub Bank of America igakuisest fondijuhtide küsitlusest.

„Selle kuu raha osakaal annab vihje, et investorid kardavad aktsiaturgude langust ja Euroopa Liidu lagunemist. Samuti kardetakse võlakirjaturu krahhi ning Vabariikliku partei võimalikku võitu presidendivalimistel,“ ütles BofA strateeg Michael Hartnett.

Küsitlusele vastanud fondijuhtide sõnul on riske küllaga – näiteks 18 protsenti usub, et võlakirjaturu korrektsioon võib osutuda valusaks. Vastanute seas olid ainult fondijuhid, kelle juhitava portfelli maht oli vähemalt pool triljonit dollarit.

Raha osakaal portfellist (%)  Foto: BofA; Bloomberg
Hetkel kuum